perjantai, 20 syyskuun

EU-komissaarit Stella Kyriakides ja Janez Lenarčič ovat vedonneet jäsenmaihin, että nämä ottaisivat hoitoon vaikeasti haavoittuneita potilaita Gazasta.

EU-komissio on lähettänyt Suomelle ja muille EU-maille pyynnön ottaa vastaan vaikeasti haavoittuneita potilaita Gazasta.

Komissaarit lähettivät jäsenmaille avunpyyntökirjeen jo toukokuussa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi ei ole vielä vastannut siihen, koska ”Suomella ei ole tarvittavia resursseja vastata esitettyihin potilasevakuointipyyntöihin”.

Ministeriön mukaan Suomen resurssit ovat rajalliset ja ”Suomi on päättänyt potilasevakuointien osalta priorisoida Ukrainan auttamista”.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan komissaarit kirjoittavat, että maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut 9 000 poitilaan olevan kriittisen hoidon tarpeessa Gazassa. Kirjeessä on erikseen mainittu 109 vakavasti haavoittunutta lasta, joiden järjestö toivoo pääsevän hoitoon EU-maihin.

EU-maista seitsemän on ilmoittanut ottavansa vastaan Gazassa haavoittuneita palestiinalaispotilaita. Nämä maat ovat Espanja, Belgia, Italia, Luxemburg, Malta, Romania ja Slovakia. Lisäksi esimerkiksi Norja ottaa vastaan 20 potilasta.

Ensimmäiset 16 vakavasti loukkaantunutta lasta evakuoitiin Espanjaan heinäkuussa.

Ruotsi kieltäytyy vaikka hoitopaikkoja olisi

Myös Ruotsi vastaa kieltävästi. Sanomalehti Dagens Nyheterille vastanneen kristillisdemokraattisen terveysministeri Acko Ankarberg Johanssonin mukaan Ruotsi auttaa lahjoittamalla terveydenhoidossa tarvittavaa teknistä laitteistoa ja sairaalatarvikkeita. Ministerin mukaan näin voidaan auttaa useampia ihmisiä kuin yksittäisillä evakuoinneilla.

Ruotsin osuus EU-maihin tuotavista potilaista olisi ollut noin 200.

Ruotsin hallituksen linja on herättänyt arvostelua, sillä esimerkiksi Yliopistollinen Karoliininen sairaala ja hoitoalan yritys Aleris ovat Dagens Nyheterin mukaan tarjoutuneet ottamaan vastaan potilaita Gazasta. Molemmat ovat hoitaneet Ukrainasta evakuoituja potilaita.

Suomi antaa mieluummin rahaa

Sosiaali- ja terveysministeriö listaa Suomen auttavan Gazan asukkaita palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n, Punaisen ristin kansainvälisen komitean ICRC:n ja Maailman ruokaohjelma WFP:n kautta.

Lisäksi Suomesta on ollut kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija Egyptissä tukemassa EU-kansalaisten evakuointia Gazan alueelta ja tukemassa maailman terveysjärjestö WHO:n potilasevakuointeja EU:n alueelle.

Jaa.
Exit mobile version