maanantai, 8 heinäkuun

Tiedotustilaisuuden toinen aihe on eduskunnan tällä viikolla hyväksymä Suomen ja Yhdysvaltain välinen puolustusyhteistyösopimus.

Päivi Lakka,

Salla Jantunen

Tasavallan presidentti Alexander Stubb järjestää tänään perjantaina tiedotustilaisuuden noin kello 14 Presidentinlinnalla.

Stubbin on määrä kommentoida tulevaa Naton huippukokousta sekä DCA-sopimusta. Yle lähettää tilaisuuden suorana kello 13.50 alkaen.

Presidentti Stubb osallistuu ensi viikolla järjestettävään sotilasliitto Naton huippukokoukseen Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa.

Kokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa.

Suomen tavoitteeksi kerrotaan se, että kokouksessa tehdyt päätökset muodostavat sillan kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä.

Tiedotustilaisuuden toiseksi aiheeksi Tasavallan presidentin kanslia ilmoittaa eduskunnan tällä viikolla hyväksymän Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusyhteistyösopimuksen.

Niin kutsuttu DCA-sopimus (Defence Cooperation Agreement) helpottaa amerikkalaisjoukkojen toimintaa Suomessa. Sopimuksen puitteissa Suomen maaperälle voidaan tuoda Yhdysvaltojen puolustuskalustoa ja sotilaita.

Suomi myös avaa 15 sotilasaluettaan Yhdysvaltain joukkojen käyttöön. Näille sotilasalueille tulee myös tiloja, joihin on pääsy vain Yhdysvalloilla.

Jaa.
Exit mobile version