maanantai, 14 lokakuun

Pietarsaarelaisen Habit Factoryn myyntijohtaja Ola Smedlund sanoo, että ratkaisu oli puhdasta sattumaa. Taustalla on lausuntokierros, johon kaikki alan yhtiöt ottivat osaa.

Iltalehti on ottanut esille tuoreen hallituksen päätöksen, jonka perusteella nikotiinipussien makuvalikoimaa rajoitetaan Suomessa. Sallittuja makuja valmistaa Suomessa vain yksi yhtiö, pietarsaarelainen Habit Factory.

Iltalehti on kysynyt myös Anna-Maja Henrikssonilta (r.), onko sattumaa, että lupa tuli juuri pietarsaarelaiselle yhtiölle. Pietarsaarelainen Henriksson työskenteli RKP:n puheenjohtajana ja opetusministerinä vielä keväällä, kun hallitus teki linjauksen sallituista mauista.

Makuvalikoimaa on haluttu rajoittaa, sillä monia makuja on pidetty nuorille turhan houkuttelevina. Saatavilla on ollut esimerkiksi karkkien, hedelmien ja marjojen makuja.

Nurminen pitää politikointina

Iltalehti on tavoittanut suomalaisomisteisen nikotiinipussivalmistaja Valo Swedenin toimitusjohtaja Timo Nurmisen, joka pitää päätöstä poliittisena ratkaisuna. Nurminen pohtii jutussa sitäkin mahdollisuutta, että Valo Sweden siirtää jatkossa toimintansa kokonaan Ruotsiin.

Yle tavoitti Habit Factoryn myyntijohtaja Ola Smedlundin. Hän nauraa pitkään ja hartaasti kysymykselle, onko ratkaisulla jotain tekemistä kotiinpäinvetämisen kanssa.

– Kyse on aivan puhtaasta sattumasta, sen voin sanoa. Makuvalikoima osui uusiin määräyksiin, Smedlund sanoo.

Hän jatkaa, että yhtiö olisi jatkossa halunnut tehdä nikotiinipusseja laajemmallakin makuvalikoimalla. Sallitut maut ovat nyt mentol, minttu, tee, rosmariini, inkivääri ja puu.

Taustalla lausuntokierros

Smedlund sanoo, että keväällä lakimuutosta varten pyydettiin lausunnot kaikilta Suomen-markkinoille nikotiinipusseja tuottavilta yhtiöiltä.

– Kaikilla oli mahdollisuus laittaa oma mielipiteensä asiasta. Ymmärtääkseni kaikki ne yrittäjät ottivat osaa siihen, jotka alalla Suomessa toimivat. Sen tiedän, että kaikki olisivat halunneet lisää makuja: myös me olisimme halunneet sitä.

Smedlund pelkää, että ratkaisun seurauksena suomalaiskäyttäjät tilaavat yhä enemmän pusseja ulkomailta.

– Muutoksen jälkeen makuja on rajoitettu kunnolla. Pelkona on se, että niin sanottu harmaa tuonti kasvaa ja nikotiinipusseja haetaan ulkomailta.

Yksi tehdas Pietarsaaressa

Habit Factoryllä on tällä hetkellä Pietarsaaressa yksi tehdas, joka työllistää 17 henkilöä.

– Tuotetaan useita miljoonia nikotiinipussipurkkia vuodessa. Yhdellä työvuorolla tehdään 15 miljoonaa purkkia vuodessa, kahdella vuorolla 30 miljoonaa purkkia vuodessa.

Hän sanoo, että toimiala on taloudellisesti kannattavampaa kuin tupakan valmistaminen.

– Se johtuu verotuksesta. Marginaalit tupakan myynnistä ovat todella heikot. Nikotiinipusseilla myyntikate on selvästi parempi kuin tupakalla.

Jaa.
Exit mobile version