lauantai, 18 toukokuun

Suomen suojelupoliisin mukaan Venäjän intressinä on vaikuttaa länsimaihin, eikä Suomi ole immuuni näille vahingonteoille.

Eurooppalaiset tiedustelupalvelut varoittavat Venäjän suunnittelevan sabotaasi-iskuja, raportoi sunnuntaina The Financial Times -talouslehti.

Suomen suojelupoliisin (supo) mukaan FT:n uutisoinnissa ei ole kyse uudesta ilmiöstä.

– Mehän varoitimme tuossa pari kuukautta sitten vuosikirjamme julkistamisen yhteydessä, että kannattaa varautua entistä aggressiivisempaan ja vihamielisempään vaikuttamiseen Venäjän taholta. Tässä on kyse samasta asiasta, kertoi supon apulaispäällikkö Teemu Turunen STT:lle sunnuntaina.

Turusen mukaan Venäjän intressinä on vaikuttaa länsimaihin, eikä Suomi ole immuuni näille vahingonteoille, vaikka ei olekaan Venäjän tärkeysjärjestyksen kärkipäässä.

– Erityinen intressi Venäjällä liittyy Ukrainan tukemiseen. Suomi ei ole Venäjän tärkein intressi, vaan se on lännen yhtenäisyys Ukrainan tukemisessa, Turunen sanoo.

Mahdollisten iskujen kohteina Venäjää kiinnostavat Ukrainan tukemiseen liittyvät rakenteet ja logistiikka, supon apulaispäällikkö arvioi.

”Paluuta entiseen ei ole”

Supo kertoi aiemmin tänä vuonna vuosikirjansa 2023 julkistuksen yhteydessä, että Suomen suurin kansallisen turvallisuuden uhka on edelleen Venäjä.

– Suomi ja muut länsimaat on (Venäjällä) kategorisoitu epäystävällisiksi tai vihamielisiksi valtioiksi, ja keinovalikoimaan silloin kuuluvat Venäjällä erilaiset vahingonteot ja pelottelu, sanoo Turunen.

Venäjän keinovalikoimaan kuuluu muun muassa erilaisten pikkurikollisten tai huligaanien hyödyntäminen vahingonteossa ja pelotteen luomisessa, Turunen kertoo. Turusen mukaan myös Suomessa on jouduttu sopeutumaan uuteen aikakauteen.

– Paluuta entiseen tilanteeseen ei ole, eli sillä tavalla joudumme kyllä sopeutumaan tähän uuteen aikaan. Meidän pitää olla varautuneita, mutta se ei tarkoita sitä, että tarvitsisi pelätä.

Jaa.
Exit mobile version