Rikkaiden maiden ilmastorahoitusta kehittyville maille päätettiin Bakussa nostaa 300 miljardiin dollariin vuodessa. Kehittyvien maiden mukaan tuloksessa ei ole juhlittavaa.
Azerbaihzanin yliajalle venyneessä ilmastokokouksessa päädyttiin lopulta kehittyville maille suunnatun ilmastorahoituksen kolminkertaistamiseen. Summa nousee 300 miljardiin dollariin vuoteen 2035.
Summa jää kuitenkin kauas siitä, mitä kehittyvät valtiot tavoittelivat.
Esimerkiksi Intian edustaja kertoi olevansa äärimmäisen pettynyt konferenssin lopputulemaan.
– Se on surkea summa. Se ei mahdollista suotuisia ilmastotoimia, jotka ovat välttämättömiä maamme selviytymiselle, Intian delegaatti Chandni Raina kommentoi.
Samoilla linjoilla oli Nigerian edustaja Nkiruka Maduekwe, joka kokouksen loppuvaiheessa kuvasi kaavailtua päätöstä ”vitsiksi”.
Myös alkuperäiskansoja edustanut delegaatti tiiviisti, ettei kokouksen tuloksessa ollut ”mitään juhlittavaa”.
– Se että odotatte meidän olevan kiitollisia 300 miljardista vuoteen 2035 mennessä on sama kuin odottaisitte kiitollisuutta siitä, että pääsette hyötymään estettävissä olevista kuolemistamme, hän sanoi.
Vihaisia kommentteja kuultiin varhain sunnuntaina myös lasten ja nuorten kansalaisjärjestöjä edustaneilta delegaateilta.
– Olemme uskomattoman pettyneitä nähdessämme tämän COP-kokouksen tuloksen – tai pikemminkin olemattoman tuloksen, nuori edustaja sanoi täysistunnolle.
Helpotustakin ilmaistiin
Lähes kaksi viikkoa kestäneen kokouksen päätteeksi kuultiin kuitenkin myös helpottuneita reaktioita.
Esimerkiksi EU:n ilmastokomissaari Wopke Hoekstra kertoi sunnuntaina olevansa tyytyväinen, että sopu rahoituksesta saatiin lopulta aikaan vaikeassa geopoliittisessa tilanteessa.
– Elämme poikkeuksellisen vaikeita geopoliittisia aikoja, ja tämä tulos ylittää ilmastoon liittyvät tulokset. Tämä oli tilaisuus osoittaa yhtenäisyyttä, Hoekstra kommentoi.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan kuvasi lausunnossaan Bakussa saavutetun sopimuksen olevan merkittävä askel eteenpäin ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä.
Britannian energiaministeri Ed Miliband ilmaisi niin ikään tyytyväisyytensä rahoituspäätökseen. Hän piti merkittävänä saavutuksena myös sitä, että ilmastorahoitukseen osallistuu jatkossa uusia maita, kuten Kiina.