lauantai, 5 lokakuun

Israel iski voimalla Beirutin eteläiseen esikaupunkiin ja pommitti bunkkeria, jossa oli mediatietojen mukaan äärijärjestön todennäköinen seuraava johtaja.

Israel on jälleen iskenyt kovaa Libanoniin kuluneen vuorokauden aikana. Mediatietojen mukaan israelilaiset hävittäjät ovat tehneet noin 20 iskua, joista 11 Beirutin eteläosaan.

Sotakoneet ovat pommittaneet maanalaista bunkkeria, jossa oli käynnissä Hizbollahin korkea-arvoisten virkamiesten tapaaminen, raportoivat New York Times ja Axios. Asiasta kertoo myös israelilaismedia.

Israelin armeija ei ole vahvistanut tietoja, joiden mukaan iskuissa surmattiin äärijärjestö johtohahmo Hashim Safi al-Din.

Israelin asevoimat kertoi tappaneensa Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin syyskuun lopulla.

Tämän tiedämme Safi al-Dinista

Safi al-Din on toinen kahdesta liikkeen johtohahmosta, joiden arvellaan olevan Nasrallahin seuraaja. Toinen mahdollinen johtaja on Hizbollahin varapääsihteeri Naim Qassem.

Safi al-Din on Nasrallahin serkku ja liittyivät äärijärjestöön yhdessä sen alkuaikoina.

Safi al-Din ja Nasrallah nousivat nopeasti järjestön rivijäsenistä korkeampiin asemiin.

Safi al-Din on toiminut poliittisten, hallinnollisten, sosiaalisten, hengellisten ja kulttuuristen asioiden johtotehtävissä sekä on ajoittain myös johtanut äärijästön sotilaallista toimintaa.

Läheiset suhteet Iraniin

Vuonna 1964 Etelä-Libanonissa syntynyt Safi al-Din opiskeli Nasrallahin tavoin Iranissa. Safi al-Din muodosti vahvat siteet Teheraniin opiskellessaan teologiaa iranilaisessa Qomin kaupungissa ennen paluutaan Libanoniin.

Hän oli myös Iranin vallankumouskaartin Quds-eliittijoukkoja komentaneen Qassim Suleimanin läheinen ystävä. Yhdysvallat tappoi Suleimanin ilmaiskussa Bagdadissa vuonna 2020.

Safi al-Dinin poika on naimisissa Suleimanin tyttären kanssa. New York Timesin mukaan analyytikot pitivät avioliittoa symbolisena Iranin juurruttamisena Hizbollahiin.

Libanonissa toimiva šiialainen äärijärjestö Hizbollah on käynyt aseellista kamppailua Israelia vastaan ainakin 1980-luvulta lähtien.

Hizbollah tekee yhteistyötä useiden Lähi-idän islamististen ryhmien, kuten palestiinalaisen Hamasin kanssa. Näitä ryhmiä yhdistää näkemys Israelista vihollisena.

Iran tukee Hizbollahia, sillä se ei hyväksy Israelia valtiona ja kantaa kaunaa aiemmista sodista.

Seuraamme tilanteen kehittymistä Libanonissa tässä päivittyvässä artikkelissa.

AFP

Juttua päivitetty 4. lokakuuta 2024 kello 10:17, muutettu Hashim Safi al-Dinin nimen kirjoitusasu

Jaa.
Exit mobile version