tiistai, 15 lokakuun

Henkirikoksen uhriksi joutunut Janne Puhakka oli ensimmäinen SM-liigakiekkoilija, joka kertoi avoimesti homoseksuaalisuudestaan.

Entisen jääkiekkoilijan Janne Puhakan menehtyminen henkirikoksen uhrina on järkyttänyt Suomea maanantaina. Useat järjestöt ja tahot ovat julkaisseet muistokirjoituksia sosiaalisessa mediassa.

Puhakka muistetaan rohkeana esikuvana ja roolimallina, joka rikkoi ennakkoluuloja.

Puhakka oli ensimmäinen SM-liigassa pelannut jääkiekkoilija, joka kertoi avoimesti omasta homoseksuaalisuudestaan julkisuudessa. Vuonna 2022 Puhakka valittiin vuoden esikuvaksi Queer of the Year -tapahtumassa.

Hän esiintyi parhaillaan Nelosella esitettävässä Petolliset-sarjassa. Sarjan finaali oli tarkoitus esittää tämän viikon torstaina, mutta kanava perui esityksen.

”Roolimalli, joka mursi urheilumaailman normeja”

Ihmisoikeusliitto on julkaissut Instagramissa viestin, jossa kerrotaan syvästä järkytyksestä Janne Puhakan kuoleman vuoksi.

– Janne oli merkittävä edelläkävijä, joka toimi monin tavoin ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi urheilussa. Hän kuului alusta asti Ihmisoikeusliiton syksyllä 2020 perustamaan urheilijoiden vapaaehtoiseen vaikuttajaryhmään Team Human Rightsiin.

Ihmisoikeusliitto ja Team Human Rights kunnioittavat Jannen muistoa ja työtä ihmisoikeuksien puolesta.

– Urheilu on rikki, jos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät voi urheilla omana itsenään. Janne Puhakan kaltaiset urheilijavaikuttajat ovat auttaneet muistuttamaan urheilun päättäjiä ihmisoikeuksien turvaamisesta, viestissä kirjoitetaan.

Helsinki Pride on julkaissut Instagramissa Janne Puhakan muistoa kunnioittavan viestin. Puhakka oli kesällä yksi Helsinki Priden kampanjakasvoista.

– Kiitämme häntä rohkeudesta muuttaa maailmaa. Janne on monille tärkeä roolimalli, joka mursi urheilumaailman normeja. Hän tulee olemaan yhteisössämme esikuva ikuisesti.

Sateenkaari-ihmisten ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Seta ry kirjoittaa Instagramissa, että Puhakan menehtyminen henkirikoksen uhrina järkyttää ja koskettaa laajasti sateenkaariyhteisöä.

– Ajatuksemme ovat Puhakan omaisten luona, viestissä kirjoitetaan.

Järjestö muistuttaa samalla erilaisten tuki- ja kriisipalveluiden olemassaolosta.

Myös kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on ottanut osaa suruun Instagramissa.

– Janne Puhakan muistoa kunnioittaen, läheisten suruun osaa ottaen, hienoja keskusteluhetkiä muistaen, Haavisto kirjoittaa.

Puhakka kertoi tammikuussa Instagram-julkaisussaan vierailleensa Haaviston presidentinvaalikampanjan tapahtumassa.

”Jätti lähtemättömän vaikutuksen”

Jääkiekkoilijoiden etujärjestö Suomen jääkiekkoilijat ry (SJRY) muistelee edesmennyttä kiekkoilijaa niin ikään Instagramissa:

– Jannen avoimuus, rohkeus ja suuri esikuvallisuus jätti lähtemättömän vaikutuksen meidän yhteisöömme. Moni nuori jääkiekkoilija ja urheilija on saanut hänen tarinastaan inspiraatiota. Olemme tästä kaikesta erittäin kiitollisia hänelle, Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt sanoo.

Puhakka pelasi Liigassa 40 ottelua Bluesin riveissä kaudella 2015–2016. Sen jälkeen hän pelasi Mestiksessä Espoo Unitedissa sekä Ranskan pääsarjassa.

Myös Ranskan pääsarjan jääkiekkojoukkue Les Rapaces de Gap on muistellut suurella surulla entistä pelaajaansa ja kirjoittaa Instagramissa:

– Kaudella 2017–2018 joukkueessa mukana ollut Janne jätti ystävällisyydellään ja joukkuehengellään jäljen joukkueen jäseniin ja pelitovereihin. Lähetämme vilpittömät osanottomme hänen perheelleen, läheisilleen ja kaikille hänen entisille joukkuetovereilleen.

Jaa.
Exit mobile version