sunnuntai, 13 lokakuun

Vaiheittain alkanut hirvenmetsästys laajeni tänään lauantaina koko maahan.

Huoli susista näkyy tänään lauantaina alkaneessa hirvenmetsästyksessä. Moni metsästäjä miettii, uskaltaako hirvikoiran laskea metsään.

Ympäri Suomea aloitettiin tänään hirvijahti, kun vaiheittain alkanut hirven metsästys laajeni koko maahan. Riistakeskus on myöntänyt tälle metsästyskaudelle hieman yli 34 000 hirven kaatolupaa.

Pohjois-Savossa Kuopiossa Metsolan metsästysseura kokoontui lauantaiaamuna hirvijahdin aloitukseen majalleen Airakselaan. Kaikkiaan jahtia aloittamassa oli neljäkymmentä metsästäjää ja neljä koiraa.

– Tämä on meidän hirven metsästyksen harrastajien suuri hetki, sanoo seuran jäsen Veli Huupponen.

Useita metsästyskoiria omistava Huupponen kertoo, että seurassa on uskallettu tähän saakka pitää koiria normaalisti mukana. Varovaisuus on kuitenkin lisääntynyt. Susihavaintoja tarkkaillaan seurassa ympäri vuoden muun muassa riistakameroiden avulla ja luonnossa liikkumalla.

– Jahtiin lähtiessä uhka kasvaa joka vuosi. On iso isku, jos jahtikaveri menetetään suden takia, Huupponen sanoo.

Susien koirille aiheuttamien vahinkojen määrä kasvoi viime vuonna. Viime vuonna vahinkoja kirjattiin 65, kun vuonna 2022 määrä oli 52 ja sitä edeltävänä vuonna 37. Tänä vuonna sudet ovat aiheuttaneet koirille lokakuun alkuun mennessä 30 vahinkoa. Vahinkoja tilastoidaan Maa- ja metsätalousministeriön Riistavahingot-palveluun.

Koirien käyttö vähentynyt etenkin susitiheysalueilla

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Sipola kertoo, että liiton vuonna 2022 jäsenistölleen tekemässä kyselyssä kolmasosa vastaajista kertoi susien vaikeuttavan metsästystä. Kyselyyn tuli noin 10 000 vastausta.

Koirien käyttö on vähentynyt Sipolan mukaan viime vuosina etenkin susitiheysalueilla, kuten Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Myös Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon suunnilla koiran kanssa metsästys on vaikeutunut.

– Osalla alueista hirven metsästys päästään aloittamaan vasta talvella, kun maassa on lunta ja susia voidaan jäljittää jälkien perusteella, Sipola kertoo.

Sipolan mukaan myös metsästyskoirien hankinta on vähentynyt, koska pelätään, voiko koiran kanssa metsästää. Myös Veli Huupponen on huomannut muutoksen metsästäjien halukkuudessa hankkia uusia koiria.

Huupponen ei usko, että susista huolimatta metsästyksessä palattaisiin enää niin sanottujen ajohenkilöiden käyttöön koirien sijaan. Metsästäjiä ei ole riittävästi muodostamaan ajoketjuja maastoon isoille alueille.

Myös Sipola torppaa ajatuksen samasta syystä.

– Pitäisi sen sijaan pystyä varmistamaan, että jatkossakin pystytään metsästämään koirien avulla, Sipola sanoo.

Jaa.
Exit mobile version