perjantai, 10 tammikuun

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellussa esityksessä ehdotetaan kuntien vesihuollon myyntikieltoa.

Kiisteltyyn vesihuoltouudistukseen esitetään aiempaa tiukempaa linjausta kuntien mahdollisuuksiin myydä vesihuoltoaan.

Aiemmalla lausuntokierroksella saadun palautteen ja perustuslakiarvioiden pohjalta tehdyssä uudessa esityksessä ehdotetaan kuntien vesihuollon omistukseen kohdistuvan myyntikiellon säätämistä. Kunnat eivät voisi siis jatkossa myydä vesihuoltoon liittyvää omaisuutta yksityisille lainkaan. Sen sijaan asiakasomisteiset vesiosuuskunnat ovat jatkossakin mahdollisia.

– Meidän on varmistettava, että vesihuolto ei siirry yksityiseen omistukseen. Esimerkit maailmalta ovat osoittaneet, että vesihuollon myymiseen kohdistuu riskejä, jotka liittyvät veden laadun heikkenemiseen ja asiakasmaksujen nousemiseen, sanoi muokattua esitystä tiedotustilaisuudessa esitellyt maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

Essayah perustelee muutosta myös huoltovarmuuteen liittyvillä seikoilla.

Syksyllä päättyneellä edellisellä lausuntokierroksella hallituksen aiempaa esitysluonnosta ryöpytettiin erityisesti siitä, että se sallisi edelleen liian suuren yksityisen omistuksen vähemmistöosuudesta luopumisen kautta. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että esimerkiksi ulkomaiset sijoittajat olisivat voineet omistaa 49 prosenttia vesilaitoksesta.

Taustalla on vesihuollon yksityistämistä vastustava Vesi on meidän -kansalaisaloite, joka hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti vuonna 2021. Esityksen valmistelu aloitettiin jo viime hallituskaudella.

Essayahin mukaan vähemmistöosuuksista luopumisen mahdollistamiseen päädyttiin alun perin, koska sen arveltiin mahdollistavan kunnille itsehallintoon liittyvän liikkumavaran.

Lausuntokierroksen jälkeen maa- ja metsätalousministeriö tilasi perustuslakiasiantuntijoilta, professori Tuomas Ojaselta ja emeritusprofessori Olli Mäenpäältä arviot kuntien vesihuollon omistukseen liittyvistä perustuslakinäkökulmista.

Asiantuntijat arvioivat, että vaikka myyntikielto merkitsee isoa rajoitetta kuntien itsehallintoon, löytyy rajoitteelle myös vahvat perusteet.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltu ehdotus myyntikiellosta lähtee vielä uudelle rajoitetulle lausuntokierrokselle, jolloin myös kunnat pääsevät kertomaan näkemyksensä tulevasta rajoitteesta. Lopullinen hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukeväästä.

Tällä hetkellä lainsäädäntö ei aseta minkäänlaisia rajoituksia vesihuollon yksityiselle omistukselle.

Suomen Ympäristökeskuksen mukaan vesihuoltolaitoksista noin 400 on kuntien omistamia laitoksia ja loput asiakkaiden omistamia osuuskuntia.

* Juttua päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version