Moni kotkalainen muistaa paikkakunnalla varttuneen Tapani Kansan sekä uraansa aloittelevana nuorena muusikkona että lehdistön riepottelemana julkisuudenhenkilönä.
- Elisa Paljakka
- Aleksi Taponen
Viime yönä menehtynyt laulaja Tapani Kansa oli kotikaupungissaan Kotkassa tunnettu hahmo. Kotkan Tavastilassa lapsuutensa, nuoruutensa sekä viime vuotensa viettänyt Kansa oli yhä päivittäin tuttu näky monille alueen asukkaille.
Kansa syntyi vuonna 1949 Haminassa asuvan perheen esikoiseksi. Tapani Kansa oli vasta yksivuotias, kun perhe muutti Kotkan Tavastilaan.
Kotkalainen Kari Rokka muistaa Kansan 1960–70-luvuilta, jolloin tämä aloitteli laulajanuraansa.
– Siinä vaiheessa hän ei ollut vielä kovin paljon esillä, mutta esiintyi pienemmän orkesterin solistina lähinnä täällä paikkakunnilla, kertoo Rokka.
Tavastilassa 12-vuotias Kansa osallistui myös ensimmäisiin laulukilpailuihinsa. Seuratalo Karhulan Sammolla Kansa esitti kappaleet Tulisuudelma ja Mustasukkaisuutta.
Kansa työskenteli ennen täysi-ikäisyyttään kotikulmillaan muun muassa huoltoaseman bensanmyyjänä ja rautakaupan myyjänä. Hän palasi asumaan lapsuutensa maisemiin lopetettuaan keikkailun vuonna 2019.
Kotkalaiset muistelevat
Kotkalainen Seppo Turja yllättyi lukiessaan lehdestä Tapani Kansan poismenosta.
– Mies on lähtenyt niin sanotusti aikaisin. Viimeksi kun näin hänet, näytti olevan ihan hyvässä kunnossa.
Kansa oli kotkalaisille tuttu näky esimerkiksi uimahallista, jossa hän kävi lähes päivittäin.
Kari Rokka seurasi Kansan uraa julkisuudessa vielä sen jälkeenkin, kun Kansa muutti Helsinkiin.
– Jokainen muuttuu ajan myötä ja julkisuus tuo tiettyjä asioita. En tiedä oliko lehdistön tekemää vai mitä, mutta kaikki ei ollut aina positiivista.
Seppo Turja kertoo tavanneensa artistin nuoruudessaan lavatansseista, joissa Kansa kiersi esiintymässä.
– Kuitenkin yksi muisto, mikä on varmaan jäänyt hänestä monelle mieleen on se, ettei hänen kaasujalkansa ollut keveä, Turja vitsailee.
Kansan musiikki kosketti ja jää elämään
Tapani Kansan musiikki kosketti etenkin 1950- ja 60-luvulla syntyneitä sukupolvia. Helsinkiläinen Kari Suhonen on kotoisin viiden kilometrin päässä Tapani Kansan kotitienoosta Tavastilasta.
– Ammattitaitoinen kaveri se oli, hyvin miehekäs ja ponteva ääni. Hän ei ollut vain iskelmälaulaja vaan laaja-alainen musiikillinen esiintyjä.
Kotkalainen Tuija Uutela kiteyttää Tapani Kansan merkityksen jälkipolville. Tapani Kansa on jotain, mitä on aina ollut.
– Kymenlaakson mies. Ainahan sitä on kuunneltu, seitsemänkymmentäluvulta asti.
Vaikka laulajan maine oli osin ristiriitainen, oli hän artistina monipuolinen ja arvostettu.
– Tulkinnat olivat mahtavia! Jos mies vetää sen skaalan, minkä hän veti: oopperasta rillumareihin, niin ei voi muuta kuin hattua nostaa, kotkalainen Kari Rokka sanoo.
Artikkelissa on käytetty lähteinä teoksia Iskelmän tähtitaivas, kirj. Tony Latva ja Petri Tuunainen (WSOY, 2004) sekä Iskelmän kultainen kirja, kirj. Peter von Bach ja Ilpo Hakasalo (Otava, 1986)