tiistai, 2 heinäkuun

Rajuilma aiheutti lisäksi useita lievempiä loukkaantumisia sekä omaisuusvahinkoja.

Anni Kavander,

Marika Harjumaa,

STT

Suviseuroissa vakavasti loukkaantunut nainen on kuollut saamiinsa vammoihin, kertoo poliisi.

Nainen sai vakavia vammoja ukkospuuskassa Pudasjärven Suviseuroissa lauantaina.

Suviseurojen pelastuspäällikkö Sami Hiltunen kertoi aiemmin STT:lle, että voimakkaasta puuskasta johtunut syöksyvirtaus kaatoi antennirakenteen naisen päälle. Nainen kuljetettiin sairaalaan.

Poliisin mukaan antennimasto kuului seura-alueella siirrettävälle mastoperävaunulle. Masto katkesi rajuilmassa hieman kello 13:n jälkeen.

Poliisin mukaan maston välittömässä läheisyydessä oli tapahtuma-aikaan useita henkilöitä. Alustavan tiedon mukaan osa näistä henkilöistä olisi saanut lievempiä vammoja.

Poliisi kertoo tutkivansa onnettomuutta, eikä tiedota asiasta enempää.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes tiedottaa viestipalvelu X:ssä, että se jatkaa paikkatutkintaa poliisin kanssa. Otkesin mukaan vielä ei ole tiedossa, tarvitaanko onnettomuuden selvittämiseksi turvallisuustutkintaa.

Myräkästä varoitettiin etukäteen

Paikalle olevan Ylen toimittajan Essi Puurin mukaan alueella oli kello 11:n aikaan aurinkoista ja paahtavan kuumaa. Sitten kuulutukset kehottivat osallistujia varautumaan voimakkaaseen ukkosrintamaan ja siirtymään omiin majoituksiin.

Myräkän iskettyä kello 12.30:n jälkeen keskuskenttä suljettiin. Samoin tehtiin alueen palveluille, kuten ravintoloille ja pääteltalle.

Seuraorganisaation tiedotteen mukaan rajuilma aiheutti vakavan loukkaantumisen lisäksi yksittäisiä lievempiä loukkaantumisia sekä lieviä omaisuusvahinkoja.

Muut loukkaantumiset olivat pelastuspäällikkö Hiltusen mukaan pieniä ruhjeita, jotka aiheutuivat tuulen mukana lentoon lähteneistä irtotavaroista, kuten puutarhajakkaroista.

Seuraorganisaatio kertoo varautuneensa ukkosrintamaan aamupäivän aikana viranomaisten kanssa. Lähestyvästä ukkosrintamasta annettiin ensimmäinen turvallisuuskuulutus kello 11.

Tapahtumaorganisaatio antoi myöhemmin toisenkin varoituksen, mutta siitä selvittiin pelkällä rankkasateella. Myräkkä oli ohi noin kello 16.30, ja ukkonen siirtyi idemmäksi.

”En ole nähnyt vastaavaa 50 vuoteen”

Essi Puurin mukaan tapahtuman järjestyksenvalvojat ja kävijät kertovat, ettei vastaavanlaista ole aiemmin Suviseuroissa tapahtunut.

Suviseurat on vuotuinen vanhoillislestadiolaisten suurtapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna Pudasjärvellä. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan viikonlopun aikana jopa 75 000:ta vierasta.

Paikan päällä ollut vantaalainen Eija Tornberg kertoo olleensa rajuilman yllätettyä kirjamyymälässä neljän lapsenlapsensa kanssa.

– En ole nähnyt vastaavaa 50 vuoteen. Emme ehtineet maksaa, kun meidät pyydettiin ulos. Olimme myrskyn aikana seinää vasten suojassa, hän kertoo.

Tilanne ehti aiheuttaa Tornbergin mukaan myös pelkoa.

– Yhdellä suojaan tulleella tytöllä alkoi alahuuli väpättää, ja kyyneleet valuivat silmistä. Häntä pelotti, niin lohdutimme häntä, ettei ole hätää.

Tornberg kertoo, että heidät siirrettiin asiallisesti linja-autoon odottamaan rajuilman laantumista.

Juttua päivitetty 29.6. klo 20.54: Lisätty video tapahtumapaikalta.

Juttua päivitetty 29.6. klo 19.57: Lisätty Otkesin tiedote onnettomuustutkinnasta.

Juttua päivitetty 29.6. klo 18.26: Lisätty poliisin tiedot kuolemasta ja tapahtumien kulusta.

Juttua päivitetty 29.6. klo 17.24: Lisätty silminnäkijän kommentit.

Jaa.
Exit mobile version