perjantai, 5 heinäkuun

Suviseuroihin osallistui keskisuuren kaupungin verran väkeä, mikä näkyy myös ruuan määrässä. Hävikin välttämiseksi ylijäänyttä ruokaa on myyty alennuksella ja jaettu eteenpäin.

Nuutti Ruokangas,

Roosa Sarajärvi

Maanantaina päättyneet vanhoillislestadiolaisten Suviseurat vetivät valtavan määrän kävijöitä Pudasjärven lentokentälle.

Pelkästään lauantaina, väkimäärän ollessa suurimmillaan, paikalla oli yhtä aikaa arviolta noin 80 000 ihmistä, kerrotaan seurat järjestäneestä organisaatiosta.

Suuren väkimäärän myötä myös ruokaa meni jopa ennakoitua enemmän. Seuroihin oli varattu etukäteen esimerkiksi pizzapaloja 150 000 ja keittoa 130 000 litraa. Pizzaa jouduttiin tilaamaan paikalle lisää, kertoo seurojen ravintolatoimikunnan vastaava Ilkka Lohi.

Suurista ruokamääristä huolimatta ruokaylijäämää seuroissa ei synny hirveästi, Lohi sanoo.

– Keittoruoissa, jotka ovat meillä pääruokina, on palautusoikeus, eli sitä ei jää yli. Joitain yksittäisiä leipätuotteita tai vastaavia, joita ei voi palauttaa, niistä osa loppuu ja jonkin verran jää yli.

Syömättömiä ruokia on myyty maanantaina aikana alennuksella ja varattu myös muutaman päivän kestäviin purkutalkoisiin.

– Jos sieltä jotain vielä jää yli, niin sitten jaetaan eteenpäin. Mahdollisimman vähän pitäisi laittaa roskiin, Lohi toteaa.

Myös vettä oli tilattu lisää ennen seurojen alkua hellesäiden vuoksi. Pudasjärven lentokentällä elohopea kohosi perjantaina kolmenkymmenen asteen tienoille.

Jätteitä kerätään talkoovoimin

Kävijöiden synnyttämien jätteiden keräykseen seuroissa oli varattu muun muassa jätepuristimia ja lajittelupisteitä. Syntyneitä jätteitä kuljetettiin paikalta myös Ouluun jäteyrittäjän toimesta.

Seurojen puhtaanapidon vastuuhenkilö Raimo Hirvasniemen mukaan jätteiden määrässä puhutaan sadoista tonneista.

Erityisesti lauantainen myrskyilma vaikeutti jätehuoltoa muun muassa levittämällä roskia seurojen ravintolan edestä.

– Me saimme heti myrskyn jälkeen kerättyä ihmisketjun, jolla se oli puolessa tunnissa puhdas, Hirvasniemi sanoo.

Tapahtuma-aluetta onkin pidetty puhtaana talkoovoimin. Hirvasniemi kertoo, että lapsille on esimerkiksi jaettu jäätelölippuja vastineeksi kerätyistä roskista.

– Eräs lapsi kehuskeli yksi päivä, että hänellä on jo kahdeksas kierros käynnissä.

Jaa.
Exit mobile version