keskiviikko, 23 lokakuun

Tasavallan presidentin puoliso kertoo Ylen selkokielisten uutisten haastattelussa suomen kielen suosikkisanansa.

Suzanne Innes-Stubb on näyttänyt suomalaisille olevansa kielitaitoinen ihminen. Presidentinvaalien kampanjan aikana englantilaissyntyinen Innes-Stubb piti suomeksi kannustuspuheen puolisolleen Alexander Stubbille. Sen jälkeen taito on kehittynyt entisestään.

Suomen opiskelu alkoi jo ennen kuin pariskunta muutti Suomeen ja opinnot jatkuvat. Kieltä hän käyttää aina tilaisuuden tullen.

– Toivon, että voin osoittaa, että vaikka ei puhu suomea tai ruotsia täydellisesti, kannattaa aina yrittää sanoa jotain. Se on tärkein juttu, Innes-Stubb sanoo.

Suomen kieli on melko vaikea. Innes-Stubb pitää sen erilaisuudesta ja sanoo, että suomi saa hänet jopa ajattelemaan eri tavalla.

– Esimerkiksi suomen kielessä käytetään passiivimuotoa paljon enemmän kuin englannissa. Luulen, että se kuka tekee jotain ei ole yhtä tärkeää kuin se, että tehdään, Innes-Stubb tuumii.

Kotona kuuluu paljon kieliä

Innes-Stubb on opiskellut oikeustieteen lisäksi saksaa ja ranskaa Surreyn yliopistossa Englannissa. Maisteriopinnot hän suoritti Belgiassa, jossa tapasi myös tulevan miehensä.

Kotona Helsingissä kieliä kuuluu paljon.

– Puhun englantia lapsille ja Alex puhuu heille ruotsia. Me puhumme englantia yhdessä, mutta kun on esimerkiksi illallinen suvun kanssa, puhutaan ruotsia ja suomea ja englantia sekaisin. Ja joskus on myös ranska sekoituksessa mukana, kun meillä on kylässä hyviä ystäviä.

Myös ruotsin kielen taidot ovat kehittyneet. Sitä hän on oppinut perheeltä ja ystäviltä. Ruotsia hän sanoo puhuvansa vähän sujuvammin kuin suomea, mutta hänen suomen sanavarastonsa on suurempi.
Myös Englannissa sukulaisten ja ystävien kanssa kieliasiat ovat tulleet puheeksi.

Heille Innes-Stubb on opettanut sisu-käsitteen.

– Se on vähän kuin grit, resilience ja perseverance. Englanniksi ei ole vain yhtä sanaa, joka kertoo, mitä sisu tarkoittaa, hän sanoo.

Yle Uutiset selkosuomeksi tällä sivulla sekä alla olevalla videolla.

Jaa.
Exit mobile version