torstai, 9 tammikuun

SVT:n tietojen mukaan Nato on aloittanut joukkojen kokoamisvaiheen, jossa selvitetään, mitä yksiköitä Itämeren liittolaismaat voivat lähettää operaatioon.

Sotilasliitto Nato suunnittelee operaatiota Itämerellä suojellakseen merenalaisia kaapeleita, kertovat Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n lähteet.

SVT:n mukaan sotilasliitto on aloittanut niin sanotun joukkojen kokoamisvaiheen, jossa Itämeren liittolaismaat ilmoittavat, mitä yksiköitä he voivat lähettää osallistumaan Naton operaatioon. SVT:n tietojen mukaan operaatiossa tullaan käyttämään sota-aluksia ja lentokoneita.

SVT kertoo lisäksi, että Ruotsi on jo aloittanut valmistelut operaatioon osallistumiseksi. SVT:n lähteet kertovat, että Ruotsi aikoo osallistua operaatioon useilla sota-aluksilla.

– Asiaa valmistellaan Natossa, ja on selvää, että Ruotsilla on tärkeitä resursseja ja kyvykkyyttä Itämerellä, sanoo Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson.

Ruotsin armeija ei ole kertonut tarkempaa tietoa operaatioon osallistuvien ruotsalaisalusten määrästä. Armeijan tiedottaja Jimmie Adamsson kuitenkin vahvistaa SVT:lle, että maa valmistelee osallistumista Itämeren operaatioon.

– Selvitämme parhaillaan, millaisia resursseja meillä on ja kuinka me voimme osallistua operaatioon. Tällä hetkellä meillä ei ole valmiita vastauksia. Kyse on kuitenkin siitä, että haluamme lisätä läsnäoloamme Itämerellä pitkällä aikavälillä, Adamsson sanoo.

Ylen tiedot: Operaatio alkaa loppuviikosta

Yle uutisoi tiistaina, että Nato lähettää laivastoa Itämerelle vartioimaan tärkeitä merenalaisia rakenteita. Operaatio alkaa Ylen tietojen mukaan loppuviikosta.

Ylen tietojen mukaan aluksia on tulossa Naton vahtivuorossa olevasta Itämeren laivastosta sekä Nato-maiden suoraan lähettämiä aluksia. Kaikkiaan määrä olisi lähempänä kymmentä. Ne viipyisivät merellä huhtikuuhun asti.

Suomenlahtea vartioivat jatkossakin erityisesti Suomen ja Viron alukset. Muiden maiden alukset sijoittuvat Itämerelle.

Laivat asettuisivat esimerkiksi energia- ja datakaapeleiden läheisyyteen. Alukset olisivat lähinnä pelotteena ja lisäämässä mahdollisista sabotaaseista kiinni jäämisen riskiä. Kansainvälisillä vesialueilla Nato ei voi esimerkiksi estää alusten kulkua.

Jaa.
Exit mobile version