perjantai, 25 lokakuun

Hakkuut pitäisi pudottaa 60–62 miljoonaan kuutiometriin eli selvästi nykytasoa alemmas, ympäristökeskus laskee.

Suomen metsien hiilinielut ovat yliarvioituja, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tuoreessa tutkimuksessa todetaan.

Jo aiemmin Suomen maankäyttö muuttui nielusta päästölähteeksi. Metsien nielemä hiili ei enää riittänyt korvaamaan esimerkiksi viljelyn ja muun maankäytön hiilipäästöjä.

Syke laskee laatimallaan työkalulla, että metsien hakkuita pitää pudottaa merkittävästi, jos Suomi haluaa olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035. Kestävä hakkuumäärä olisi vuodessa 60–62 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuonna runkopuuta hakattiin edellisvuosia vähemmän eli 68,6 miljoonaa kuutiometriä.

Hallituksen selvityksen mukaan ilmastolakiin kirjattu hiilineutraaliustavoite saavutettaisiin noin 80 miljoonan kuutiometrin vuosittaisella hakkuukertymällä. Syken arvio on siis noin neljänneksen tätä pienempi.

Hakkuiden määrään vaikuttaa suuresti se, että puun tuonti idästä on seisahtunut Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan takia.

2035 tavoite haastava

Syke arvioi, että maankäyttösektorin nettonielun tulisi olla noin 21 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuoteen 2035 mennessä. Vuosina 2021-22 se oli päinvastoin eli 4 mijoonaa tonnia päästön puolella. Hiilineutraaliustavoite uhkaa karata.

– Tätä taustaa vasten se on vähintäänkin haastava. Jos hakkuita ei rajoiteta, se alkaa vaikuttaa lähes mahdottomalta saavuttaa ellei sitten jotain mullistavaa onnistuta tekemään muilla päästösektoreilla, johtava tutkija Sampo Soimakallio Sykestä sanoo.

Soimakallio muistuttaa, että Orpon hallitus on päättänyt laskea jakeluvelvoitetta nykylain edellyttämältä tasolta, mikä tekee hiilineutraaliuden saavuttamisesta entistä hankalampaa. Jakeluvelvoite tarkoittaa polttoaineen jakelijoita koskevaa velvoitetta toimittaa biopolttoaineita kulutukseen.

Jaa.
Exit mobile version