keskiviikko, 23 lokakuun

Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi ottaa syrjinnäksi epäillyn tapauksen käsittelyyn myös oma-aloitteisesti, ilman ilmoitusta.

Haapajärvellä viikonloppuna hautajaisten muistotilaisuuden yhteydessä tapahtunut pitopalveluyrittäjän pääsyn kieltäminen juhlatilaan voi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston mukaan mahdollisesti johtaa rahallisiin korvauksiin.

Paikallinen yrittäjä kielsi pitopalvelun pääsyn tiloihinsa pitopalveluyrittäjän seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Yhdenvertaisvaltuutetun erityisasiantuntija Jussi Aaltonen kertoo, että Haapajärven tapauksessa vaikuttaa olevan kyse syrjinnästä.

– Julkisuudessa olleiden olleiden tietojen perusteella asiassa näyttää syntyvän selkeä vahva olettama syrjinnästä, sanoo Aaltonen.

Rikoslain mukaan syrjinnästä on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, joka voidaan määrätä suoritettavaksi ehdollisena vankeutena.

Yhdenvertaisuuslaissa on Aaltosen mukaan seuraamuksena rahallinen hyvitys, joka voi olla tuhansia, joskus jopa kymmeniä tuhansia euroja.

– Sen tulee olla tehokas, varoittava ja ennalta ennalta ehkäisevä hyvitys koetusta syrjinnästä, sanoo Aaltonen.

Viranomainen voi ottaa itse selvittelyyn

Tiistai-iltaan mennessä yhdenvertaisvaltuutetun toimistolle ei Aaltosen mukaan ollut tullut kyseisestä asiasta yhteydenottoa.

– Se ei tietysti estä sitä, että yhdenvertaisuusvaltuutettu voi myös oma-aloitteisesti lähteä selvittämään asioita. Tämä on tällä hetkellä harkinnassa, sanoo Aaltonen.

Aaltonen kertoo, että yhdenvertaisuuslain lisäksi syrjintä kielletään myös rikoslaissa. Asiaa voisi mennä esitutkintaan poliisin puolella, jos siitä tehtäisiin rikosilmoitus.

– Poissuljettua ei ole myöskään se että poliisi voisi aloittaa tutkinnan myös oma-aloitteisesti, sanoo Aaltonen.

Vastaavaa tapahtuu Suomessa aika harvoin. Joitakin tapauksia, joissa seurakunta ei ole myöntänyt juhlatilaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevan parin käyttöön on Aaltosen mukaan viime vuosina ollut.

Jaa.
Exit mobile version