Ratkaisevaa Syyrian tulevaisuudelle on, kuinka paljon Venäjä ja Iran tukevat maan hallintoa.
Islamistikapinallisten aloittama hyökkäys on yllättänyt Syyrian hallinnon ja armeijan täydellisesti.
Ääri-islamilaisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) -järjestön (suomennettuna Levantin vapautusjärjestö) joukot ovat muutamassa päivässä onnistuneet etenemään kymmeniä kilometrejä. Joukot ovat kasvattaneet hallussaan olevaa aluetta jopa kolminkertaiseksi, ilmenee Syyrian tapahtumia seuraavalta UA Live map -sivustolta.
HTS aloitti hyökkäyksen vajaa viikko sitten. Viikonloppuna se valtasi Syyrian toiseksi suurimman kaupungin Aleppon.
HTS:n joukot ovat edenneet vauhdikkaasti etelään kohti Syyrian suurimpiin kaupunkeihin kuuluvaa Hamaa. Taisteluja käydään UA Livemapin mukaan jo kaupungin laitamilla.
Hamasta etelään on 40 kilometrin päässä Homsin kaupunki. Jos kapinalliset pääsevät Homsiin, olisi Syyria jaettu maantieteellisesti kahtia.
Lännessä, Välimeren rannalla on maata johtavien alaviittimuslimien vahvin tukialue, joka tässä tilanteessa jäisi erilleen pääkaupunki Damaskoksesta.
Onko tavoitteena Hama, Homs vai Damaskos?
HTS:n tavoitteet eivät ole tarkoin tiedossa.
Analyytikot, kuten esimerkiksi kansainvälinen Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitos, ovat arvioineet islamistikapinallisten pyrkivän ennen kaikkea vahvistamaan omaa valtaansa Syyrian luoteiskolkassa.
Samoin uskoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki.
HTS-järjestö on kuitenkin julkisesti puhunut Syyrian hallinnon kaatamisesta ja Syyriaa tukevan Iranin joukkojen karkottamisesta.
HTS:n pääsy Hamaan ja eteneminen kohti Homsia asettaisi Bashar al-Assadin johtaman Syyrian hallituksen ahtaalle.
Ruohomäki ei kuitenkaan usko, että hallinto kaatuisi.
– Se edellyttäisi armeijan joukkopakoa, että he antautuisivat yksikkö kerrallaan. Se ei ole täysin mahdoton skenaario, mutta juuri nyt ei siltä näytä.
Vaikka HTS pääsisi etenemään pitkälle kohti Damaskosta, Ruohomäki ei usko järjestön pystyvän pitämään alueita hallussaan.
Saako Syyrian hallitus tukea ulkomailta?
Venäjä on ollut al-Assadin hallinnon vahva tukija. Vaikka Venäjä onkin nyt tiukasti sidoksissa Ukrainan sotaan, se ei luopuisi tukikohdistaan Syyriassa, Ruohomäki uskoo. Venäjän hallussa on Tartusin laivastotukikohta ja Hmeimimin lentotukikohta.
Venäjän ilmavoimat ovat tehneet iskuja kapinallisten joukkoja vastaan mutta myös siviilikohteisiin.
Myös Iran on tukenut Syyrian hallintoa. Iranin islamilainen hallinto kuuluu shiiamuslimeihin, samoin kuin Syyriaa hallitsevat alaviitit. HTS:n väki on sunnimuslimeita.
Iranin käsikassarana Syyriassa on toiminut Libanonin Hizbollah-liike, joka on tällä hetkellä pahasti heikentynyt Israelin kanssa käydyn konfliktin seurauksena.
Asiantuntijat uskovat, ettei al-Assadin hallinto pysty saamaan takaisin HTS:n valtaamia alueita ilman ulkomaisia tukijoita, sanoi Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä Ylen Ykkösaamussa.
Jääkin nähtäväksi, miten Iran ja Hizbollah alkavat auttaa Syyrian armeijaa, joka tarvitsee avukseen jalkaväkijoukkoja.
Sirpaleisuus hallituksen turva ja uhka
Ruohomäki muistuttaa, että Syyrian tilannetta on vaikea ennakoida, koska maan väestö ja sen poliittiset ryhmittymät ovat erittäin sirpaleisia.
HTS:n sisällä on erilaisia ryhmittymiä, samoin kuin Syyrian armeijan sisällä.
Al-Assadin hallinnon asema voisi olla vaarassa, jos Syyrian lukuisat oppositioryhmät pystyisivät sopimaan riitansa. Maan historian huomioiden tämä ei ole näköpiirissä, Ruohomäki sanoo.
Tällä hetkellä maan tilanne on siviileille järkyttävä. Sisällissotaa käyvät keskenään armotonta väkivaltaa käyttävä hallinto ja sitä vastustava ääri-islamilainen järjestö, jonka esimerkiksi EU on luokitellut terroristijärjestöksi.