lauantai, 12 lokakuun

Koulujen syyslomia vietetään koko Suomessa seuraavan kahden viikon aikana. Nuorten opiskelijoiden uupuminen huolestuttaa opiskelijoita ja opettajia.

Koululaiset syyslomailevat ympäri Suomen kahden seuraavan viikon aikana. Koululaisten arjessa jaksaminen on ollut huolenaiheena jo jonkin aikaa. Keväällä julkaistun nuorisobarometrin mukaan nuorten tyytyväisyys elämään on lievässä laskussa verrattuna koronapandemiaa edeltäviin vuosiin.

Tänä syksynä julkaistun lukiolaisbarometrin mukaan 59 prosenttia lukiolaisista kokee opiskelun olevan henkisesti raskasta. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 63 prosenttia.

Suomen Mielenterveys -yhdistyksen johtava psykologi Frans Horneman pitää lomien roolia nykyopiskelijoille äärimmäisen tärkeänä.

– Meillä on harmillisesti todella paljon tietoa siitä, että koulu-uupumus ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa.

Hornemanin mukaan lomalla tapahtuva palautuminen on tärkeää, mutta se yksinään ei riitä. Myös arjen keskellä pitäisi pystyä palautumaan.

Kouluterveyskyselyjen mukaan ahdistuneisuudesta kärsivät erityisesti tytöt. Hornemanin mukaan mitään varmaa selitystä tälle ei ole onnistuttu vielä löytämään.

– Yksi syy voi olla se, että keskimäärin tytöt tarkkailevat omia oireitaan enemmän kuin pojat. Kokonaisuudessaan opiskelujen maailma on muuttunut kaikille vaativammaksi kuin ennen. Hektisyys on lisääntynyt ja valinnat opintojen jatkosuunnasta tehdään nopeammin kuin ennen.

Lukiovuosi on paahtamista alusta alkaen

Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai pelkää lukiolaissukupolven jakautuvan hyvinvoiviin ja pahoinvoiviin nuoriin.

Kuopion klassillisen lukion rehtori Anna-Maija Tiilikainen on huomannut syysloman tarpeellisuuden. Hän vertaa lukuvuotta sadan metrin juoksuun, jossa pitää mennä kiihtyvää vauhtia alusta loppuun.

– Mitään kevyttä laskeutumista opintoihin ei ole. Suoraan käydään kiinni opiskeluihin, kuusi viikkoa paahdetaan menemään, abit käyvät syksyn yo-kirjoitukset ja ne arvioidaan. Sitten puristetaan jakso kerrallaan eteenpäin. Loma tulee tarpeeseen sekä opettajille että opiskelijoille, Tiilikainen sanoo.

Lukiolaisbarometrin mukaan etniseltä taustaltaan tai terveydentilaltaan vähemmistöasemassa olevat opiskelijat ilmoittivat muita useammin tuen tarpeesta ja opiskelun henkisestä kuormittavuudesta.

Myös ei-korkeakoulutettujen tai työmarkkinoiden ulkopuolella olevien huoltajien lapset tarvitsevat muita enemmän tukea.

Opiskelija: Anna aikaa itsellesi

Joensuun Riveriassa lähihoitajaksi opiskeleva nigerialainen Favour Igoche aikoo käyttää syysloman nukkumiseen. Uuden kulttuurin ja kielen opettelu on vienyt voimia. Ensimmäinen mieleen tuleva asia ei kuitenkaan liity opintoihin.

– Kylmä sää vaatii totuttelua, en ole koskaan ollut näin kylmässä. Ja ihmiset Joensuussa ovat ystävällisiä, mutta ujoja.

Igoche pohtii terveisiä suomalaisille kanssaopiskelijoille, jotka kertovat uupumuksestaan.

– Opinnot ovat hemmetinmoinen matka, pitää osata antaa aikaa itselleen.

Jaa.
Exit mobile version