torstai, 19 syyskuun

Syyttäjä vaatii useiden vuosien mittaisia vankeustuomioita kahdelle nuorelle miehelle Oulun käräjäoikeudessa.

Kahta parikymppistä miestä syytetään törkeästä tietomurrosta oikeudenkäynnissä, joka alkoi Oulun käräjäoikeudessa maanantaina.

Syyttäjän mukaan miehet keksivät alkuvuodesta 2020 tavan murtautua pahaa-aavistamattomien suomalaisten Omaposti-tileille ja myös onnistuivat siinä.

Toinen miehistä latasi verkosta miljoonia käyttäjätunnuksia ja salasanoja sisältävän ”kombolistan” sekä kyberhyökkäyksissä käytetyn Sentry MBA -sovelluksen.

Syytteen mukaan miehet testasivat sovelluksen avulla, mitkä listan tunnuksista toimivat Postin Omaposti-palvelussa. Useita osumia myös löytyi.

Kyse oli niin sanotusta ”brute force” -hyökkäyksestä. Käytetty sovellus testaa yksi kerrallaan, onko listan käyttäjätunnuksilla pääsyä hyökkäyksen kohteena olevalle sivustolle, tässä tapauksessa Omapostiin.

Yksinkertainen hyökkäys toimii, sillä monet tapaavat käyttää samoja tunnuksia useissa eri palveluissa. Jos yhden palvelun tiedot vuotavat vahingossa verkkoon, joku voi yrittää tunkeutua tunnuksilla myös muihin palveluihin.

Tapauksesta aiemmin uutisoineen Kalevan mukaan Oulun Omaposti-hyökkäyksessä käytetyt tiedot eivät olleet peräisin Postin palvelimilta, vaan ne olivat vuotaneet verkkoon jostain muualta.

Tekaistuja laskuja

Syyttäjän mukaan miehet hyödynsivät haltuunsa saamiaan Omaposti-tilejä tekaistujen laskujen tekemiseen.

Laskuja maksettiin ainakin kolmansien henkilöiden pankkitiedoilla sekä luotolla, jota oli nostettu tai yritetty nostaa väärillä tiedoilla.

Osa maksuista toteutui. Osan Posti keskeytti.

Syyttäjän mukaan miehet tavoittelivat ja saivat rikoksilla huomattavaa taloudellista hyötyä ja myös aiheuttivat tuntuvaa haittaa. Postillekin koitui kuluja asian selvittelystä.

Syyttäjän mukaan kumpikin syytetyistä on myöntänyt Sentry MBA -ohjelmiston käytön, käyttäjätileille murtautumisen sekä tekaistujen laskujen tekemisen poliisin kuulusteluissa.

Oikeudessa toinen miehistä on kuitenkin kiistänyt tämän ja väittää vain olleensa tietoinen toisen miehen tekosista. Mies on myöntää ainoastaan antaneensa tilinsä toisen miehen käyttöön rahanpesutarkoituksissa.

Kumpikin kiistää syyllistyneensä törkeään tietomurtoon. Kumpikin katsoo syyllistyneensä korkeintaan perusmuotoiseen tietomurtoon.

Syyttäjän mielestä rikos oli törkeä ja erityisen suunnitelmallinen.

Taksikyytejä ja vaatekauppatilauksia

Kumpaakin miestä syytetään oikeudessa myös useista maksuvälinepetoksista sekä petoksista vyyhtiin liittyen.

Syytteiden mukaan miehet hankkivat käsiinsä saamillaan henkilö- ja pankkitiedoilla muun muassa taksikyytejä ja tekivät tilauksia verkon vaatekaupoista.

Lisäksi toisen pääsyytetyn syytetään olleen mukana työmaavarkaudessa yhdessä tuntemattomaksi jääneiden henkilöiden kanssa. Mies on syyttäjän mukaan myöntänyt asian poliisikuulusteluissa.

Muiden syytteiden osalta miehet myöntävät osan ja kiistävät osan.

Kumpikin myöntää saaneensa rikoksilla rahallista hyötyä. Kummankaan mielestä kyse ei kuitenkaan ole merkittävistä summista.

Joiltain osin puolustus vetoaa esimerkiksi siihen, että kyse olisi lievistä maksuvälinepetoksista, jotka ovat jo vanhentuneet.

Syyttäjän vaatimus on, että miehet tuomitaan rikoksista useamman vuoden mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Jutussa on myös kaksi muuta syytettyä, joiden osuus jutussa on vähäinen. He eivät syyttäjän mukaan olleet mukana Omapostin tietomurrossa.

Asian käsittelyä on jatkettu Oulun käräjäoikeudessa tänään. Oikeus antaa tuomion asiassa myöhemmin.

Jaa.
Exit mobile version