perjantai, 17 toukokuun

Syyttäjän mukaan mies johti ulkomailta käsin ryhmää, joka toi Suomeen satoja kiloja huumeita viime ja toissa vuonna.

Oulun käräjäoikeus on alkanut tänään puida laajaa huumerikosvyyhtiä, jossa ulkomaalaismiestä syytetään Oulussa paljastuneen huumeliigan johtajaksi.

Vuonna 1983 syntynyt Ruotsin ja Palestiinan kaksoiskansalainen on saanut syytteet kaikkiaan 16 törkeästä huumausainerikoksesta.

KRP kertoi esitutkinnan valmistuttua, että miehen epäillään järjestelleen maahan yli 100 kiloa amfetamiinia, yli 200 kiloa kannabistuotteita, 5 kiloa kokaiinia ja liki 1 500 ekstaasitablettia.

– Miehen epäillään organisoineen laajamittaista huumausaineiden salakuljetusta Ruotsista Suomeen ja ohjanneen muita toimintaan osallistuneita henkilöitä eri pikaviestisovellusten välityksellä, tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemi kommentoi KRP:n tiedotteessa huhtikuussa.

Syyttäjän mukaan mies johti toimintaa ulkomailta käsin, mahdollisesti Turkista tai Egyptistä.

Syyttäjän mukaan mies teki rikokset osana tunnuksetonta järjestäytynyttä rikollisryhmää. Syyttäjä vetoaa tähän rangaistuksen koventamisperusteena.

Miehelle vaaditaan 13 vuoden mittaista maksimirangaistusta.

Mies on kiistänyt rikosepäilyt täysin. Puolustus vetoaa muun muassa siihen, ettei mies ollut Ruotsissa, kun suurin osa väitetyistä rikoksista tapahtui.

Syytetyn mukaan huumeita ja rikoksilla hankittua rahaa hallitsivat hänen sijaansa muut. Puolustus pitää pääsyyllisenä pariskuntaa, joka on syytettynä huumeiden kuljettamisesta toisessa, aiemmin alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäyntiä varten on varattu 14 istuntopäivää.

Puolustus: Käännökset puuttuvat

Ensimmäisen istuntopäivän aluksi miehen puolustus piti puheenvuoron, jossa oikeudenkäyntiä luonnehdittiin epäoikeudenmukaiseksi, sillä syytetty ei ole saanut kaikkea poliisin esitutkinta-aineistoa ruotsiksi käännettynä.

Miehen avustaja, varatuomari Tuukka Tieksola kertoi, että tuhansien sivujen esitutkintapöytäkirjasta puolustukselle on toimitettu käännettynä vain noin 170 sivua.

Tieksolan mukaan hänen päähiemellään ei myöskään ollut kaikissa poliisikuulusteluissa tulkkia.

Tieksolan mukaan hän on käännösten puuttuessa joutunut käymään esitutkinta-aineistoa läpi päämiehensä kanssa ”rallienglannilla”, mikä on hänen mukaansa osoittautunut mahdottomaksi.

Oikeus otti kannanoton huomioon muuttamalla hieman tulevan oikeudenkäynnin aikataulua.

Syytettyä oli alun perin tarkoitus kuulla henkilökohtaisesti jo huomenna tiistaina.

Kuuleminen järjestetään kuitenkin vasta sen jälkeen, kun puolustuksen toivomat käännökset esitutkinta-aineistosta on toimitettu.

Oikeussalissa miehellä on apunaan ruotsin kielen tulkki.

Istunnon aluksi mies istui rauhallisena omalla paikallaan, eikä peitellyt kasvojaan toimittajien ottaessa kuvia hänestä.

Alaisiksi epäillyt jo aiemmin käräjillä

Toista samaan vyyhtiin liittyvää huumeoikeudenkäyntiä on käyty Oulun käräjäoikeudessa jo alkuvuoden ajan.

Jutussa syyttäjä on vaatinut rangaistusta kaikkiaan 19 henkilölle, joiden epäillään toimineen vuonna 1983 syntyneen pääepäillyn alaisuudessa esimerkiksi huumekuriireina.

Pääkäsittely on jo pidetty, mutta käräjäoikeus ei ole antanut asiassa vielä tuomiota.

Pääepäillylle järjestetään nyt oma oikeudenkäynti, sillä hänet otettiin kiinni vasta helmikuussa.

Mies löydettiin Egyptistä, missä hänet pidätettiin kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella ja toimitettiin Suomeen. Mies on ollut esitutkinnan ajan vangittuna.

Erikoissyyttäjä Hannu Koistinen arvioi aiemmin Ylelle, että oikeuteen tuodun huumevyyhdin taustalla on Ruotsin järjestäytynyt rikollisuus, joka on pyrkinyt saamaan jalansijaa Suomen markkinoilta.

– Näyttää siltä, että Suomeen on pyritty luomaan tietyn asteinen organisaatio, jossa on valmiit toimijat kuljettamaan rahaa, siirtämään sitä Suomen ulkopuolella tai ottamaan vastaan huumausaineita lyhyelläkin varoitusajalla, syyttäjä kommentoi huhtikuussa.

Juttua päivitetty ja täydennetty oikeudenkäynnin alettua. Lisätty kappale puolustuksen puheenvuorosta. 2.5.2024 kello 9.52.

Jaa.
Exit mobile version