maanantai, 23 syyskuun

Syyttäjän mukaan eläinlääkäriklinikalla nukutuslaitteesta vuoti nukutuskaasua huoneilmaan ja aiheutti vakavia oireita työntekijöille.

Syyttäjä vaatii 30 000 euron yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta eläinlääkäripalvelu Evidensialle.

Tapauksessa Turussa olevalla Omaeläinklinikalla, joka myytiin Evidensialle vuonna 2021, tapahtui toistuvasti nukutuslaitteen nukutuskaasuvuotoja.

Haastehakemuksen mukaan isofluraanivuotoja tapahtui ainakin kolme: yksi marraskuussa vuonna 2020, toinen joulukuussa vuonna 2020 ja kolmas tammikuussa vuonna 2021.

Vuodon havaitsi klinikan hoitaja, joka ilmoitti asiasta joulukuussa vuonna 2020. Kone laitettiin käyttökieltoon tammikuun puolessa välissä.

Hoitaja sai altistumisesta nukutusaineelle huimausta, päänsärkyä, migreenikohtausten runsastumista ja pitkittymistä. Vastaavalle eläinlääkärille on aiheutunut haastehakemuksen mukaan huimausta, väsymystä ja sydämen eteiskammiokatkos. Tämä on haastehakemuksessa mainittu hengenvaaralliseksi tilaksi. Eläinlääkärille asennettiin altistumisen jälkeen pysyvä sydämen tahdistin.

Epäselvyyksiä työturvallisuusasioissa

Syyttäjä katsoo, että klinikalla on ollut puutteita anestesiakoneiden vuototestaamisessa ja lisäksi työpaikalla ei testattu koneita säännöllisesti. Syyttäjän mukaan klinikalla on ollut myös epäselvyyksiä siitä, kenelle työturvallisuusasiat kuuluvat.

Haastehakemuksessa sanotaan, että työnantajan edustajat ovat tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoneet työturvallisuusmääräyksiä. Lisäksi syyttäjä katsoo, että syytteessä olevat ovat mahdollistaneet vuotojen jatkumisen laiminlyömällä työturvallisuusmääräysten noudattamisen.

Syyttäjä vaatii Evidensian yhteisösakkojen lisäksi Omaeläinklinikan silloiselle toimitusjohtajalle, liiketoimintajohtajalle, tiimiesihenkilölle ja vastaavalle hoitajalle sakkorangaistusta.

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet. Evidensia katsoo lisäksi, että sille ei voida tuomita vaadittua yhteisösakkoa, koska vahinkotapahtuma on tapahtunut Omaeläinklinikka Oy:n oman toiminnan aikana.

Evidensia kertoo Ylelle sähköpostitse, että se katsoo, että vuotoja on tapahtunut vain yksi.

– Anestesialaitteen vika ja vuoto tapahtuivat 12.1.2021, jolloin laite asetettiin välittömästi käyttökieltoon, eikä kyseistä laitetta ole sen jälkeen käytetty. Asianomistaja ei ollut työpaikalla 12.1.2021., kun vuoto havaittiin, kirjoittaa Evidensia.

Uutista päivitetty kello 13.01: lisätty tieto siitä, että syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Uutista päivitetty klo 15:39: Lisätty Evidendialta saatu vastaus.

Jaa.
Exit mobile version