sunnuntai, 22 syyskuun

Irakilaisveljekset järjestivät yli 160 henkilölle matkoja Latviasta Suomen läpi Saksaan. Saksaan pyrki muun muassa lapsiperheitä.

Syyttäjä hakee hovioikeudesta irakilaisveljeksille vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia törkeästä laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Latviassa laillisesti oleskelleet veljekset yrittivät salakuljettaa viime vuonna Latviasta Suomen läpi Saksaan yli 160 henkilöä.

Kysessä on tiettävästi suurin salakuljetusvyyhti, jossa Suomea on käytetty kauttakulkumaana. Suomessa käytettiin julkisia kulkuvälineitä.

Vanhempi veljeksistä järjesti 15 matkaa. Nuorempi osallistui näistä kuuden matkan järjestämiseen.

Suomen läpi pääsi 134 henkilöä, sillä kahdella viimeisellä kerralla salakuljetus epäonnistui.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa veljeksistä vanhemmalle 3 vuotta ja 9 kuukautta vankeutta ja nuoremmalle 2 vuotta ja 3 kuukautta.

Syyttäjä: Rangaistukset liian lieviä

Käräjäoikeus piti puolen vuoden aikana tehtyjä matkoja yhtenä jatkettuna rikoksena. Kumpikin veljeksistä tuomittiin siten yhdestä törkeän maahanmuuton järjestämisestä, josta maksimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta.

Syyttäjä katsoo, että rangaistukset ovat liian lieviä ja kyseessä oli 15 erillistä rikosta. Maksimirangaistus olisi siten 9 vuotta vankeutta.

Rikokset tehtiin osana kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Rikollisryhmä toi useista maista Venäjälle matkustaneita henkilöitä ensin laittomasti Valko-Venäjälle ja sieltä edelleen laittomasti Latviaan.

Latviassa kiinni jääneet henkilöt hakivat turvapaikkaa ja majoittuivat vastaanottokeskuksiin, joista heitä haettiin jatkamaan matkaa.

Sylivauvat salakuljetettiin ilmaiseksi

Vanhemman miehen tehtävä oli toimia laittomasti maahantuotujen henkilöiden saattajana maasta toiseen. Hän osallistui toimintaan puolen vuoden ajan maalis–syyskuussa 2023.

Nuorempi toimi pääasiassa matkalippujen varaajana, hankkijana ja maksajana noin puolitoista kuukautta kesä–elokuussa 2023. Miehellä on ehdollinen vankeustuomio Saksasta.

Vanhemman veljen mukaan matkan hinnaksi sovittiin usein 1 500–1 800 euroa. Lasten salakuljetuksen hinta oli puolet perheen aikuisille sovitusta hinnasta. Sylivauvojen matkoista ei veloitettu mitään.

Käräjäoikeus arvioi, että miehet saivat rikoksella hyötyä keskimäärin 1 200 euroa matkustajaa kohden.

Veljeksistä vanhempi tuomittiin maksamaan rikoshyötynä valtiolle yli 79 000 euroa. Lisäksi miehet joutuvat maksamaan rikoshyötyä yhteisvastuullisesti lähes 82 000 euroa.

Rajavartiolaitos tiedotti jutun tutkinnasta toukokuussa.

Jaa.
Exit mobile version