Uuden yksikön pitäisi ratkaista noin 5000 tapausta parissa vuodessa. Apulaisvaltakunnansyyttäjan mukaan esimerkiksi syyttäjien kokemattomuus on johtanut tehokkuuden laskemiseen.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kuvailee syyttäjälaitoksen ruuhkaa sietämättömäksi.
Syyttäjien pöydällä on Rappen mukaan koko maassa yhteensä hieman yli 21 000 ratkaisematonta tapausta. Niistä noin 1 800 on odottanut ratkaisua yli vuoden.
Ruuhkia on maan jokaisella syyttäjäalueella, mutta ylivoimaisesti vaikein tilanne on Etelä-Suomen syyttäjäalueella.
Syyttäjälaitos on perustanut ruuhkanpurkuyksikön, jonka tehtävänä on käsitellä vähintään yhdeksän kuukautta vireillä olleita syyteharkintoja. Yksikön odotetaan ratkaisevan vuosina 2025–27 yli 5 000 syyteharkintaa.
– Ruuhkayksikön tapauksista noin 70 prosenttia tulee todennäköisesti olemaan Etelä-Suomen vanhoja juttuja, sanoo Rappe.
Uusi yksikkö ei ota käsittelyyn esimerkiksi laajoja talousrikoskokonaisuuksia.
– Keskitymme asioihin, jotka ovat kestäneet syyttäjällä kauan ilman hyväksyttävää syytä.
Yksikössä työskentelee 14 syyttäjää ja kaksi syyttäjänsihteeriä. Heidät on rekrytoitu uuteen yksikköön ympäri Suomen, ja he työskentelevät vakituisten virkojensa mukaisissa toimipaikoissa ympäri maan.
Syyttäjät ratkovat aiempaa vähemmän tapauksia
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan syyttäjiä on nyt enemmän kuin koskaan. Lukumäärä on kasvanut muutamassa vuodessa 380 syyttäjästä yli 420:een.
Toisaalta myös juttujen määrä on lisääntynyt.
– Suurin huoli on, että ratkaisumäärät yhtä syyttäjää kohden ovat laskeneet huolestuttavasti.
Rappen mukaan ennen koronapandemiaa syyttäjät ratkaisivat keskimäärin 230–235 tapausta vuodessa, nyt enää noin 200. Lasku on Rappen mukaan kumonnut syyttäjämäärän lisääntymisen.
– Tämä on keskeinen ongelma. Yhtä selvää syytä ei ole.
Rappen mukaan yksi syy löytyy syyttäjien ikärakenteen nuorentumisesta. Kun kokeneita syyttäjiä on siirtynyt eläkkeelle, tilalle on palkattu paljon nuoria juristeja.
– Heidän ratkaisutehokkuutensa ei alussa voi olla korkea. Lisäksi kokeneiden syyttäjien aikaa menee aika paljon tulokkaiden kouluttamiseen.