lauantai, 19 lokakuun

Isot pakkauskoot lisäävät riskiä turhaan naposteluun, sanoo asiantuntija.

Unohda herkkujen megapakkaukset, mutta nauti silti naposteltavista. Näin tiivistää ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, kun häneltä kysyy ajatuksia elintarvikeyhtiö Taffelin päätöksestä luopua sipsien megapusseista.

Taffel tuo kauppoihin megapakkausten sijaan uusia, kuluttajien kaipaamia pienempiä pakkauksia.

Schwabin mielestä jättipakkausten sisältämä energia lisää turhaan riskiä lihoa sekä saada liikaa suolaa ja rasvaa. Hän toivoo, että megapakkausten aika olisi ohi myös muiden naposteltavien, kuten makeisten, osalta.

– Olisi hyvä, että mentäisiin poispäin mega- ja säkkipakkauksista, Schwab Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Taffelin päätös on Schwabin mukaan kansanterveyden kannalta myönteinen asia, vaikka välttämättä se ei yksittäisenä tekona vähennä sipsien myyntiä. Hyvää päätöksessä on vielä se, että paine Taffelin muutokseen tuli kuluttajilta.

Ylipainoiset kokevat usein syyllisyyttä

Schwab soveltaa ravitsemustieteen oppeja myös potilastyössä. Ylipainosta kärsivät kokevat usein syyllisyyttä tilanteestaan, ja siksi Schwab toivoo sallivaa suhtautumista sipsien kaltaisiin napostelutuotteisiin.

Ratkaisevaa on välttää isoja kerta-annoksia ja tiheää napostelua. Hän korostaa, että kohtuulliselle herkuttelulle on paikkansa.

Hyvä ateriarytmi helpottaa pitämään kurissa makeisten ja sipsien syömistä. Napostelulle tai ”sattumasyömiselle”, kuten Schwab sitä kutsuu, ei tule silloin tarvetta niin usein.

– En nyt tarkoita, että kodin leffailtaan pitäisi sipsien tai popparien sijaan tehdä tonnikalasalaatti, mutta muistettaisiin kohtuus.

Jaa.
Exit mobile version