lauantai, 21 syyskuun

Konkurssipesä pitää vielä toistaiseksi sähköt päällä Retretissä. Jos ylläpito katkaistaan, luolasto kärsisi todennäköisesti suuria tuhoja.

Saimaan Taideluolasto Retretti on kaukana entisestään.

1980-luvulla Punkaharjulla luolastoon louhitussa kulttuuri- ja taidetapahtumakeskuksessa ei ole järjestetty näyttelytoimintaa pariin vuoteen. Nykyisessä tilassaan Retretissä ei voi järjestää tapahtumia, sillä mittava, noin kymmenen miljoonan euron saneeraus on jäänyt kesken.

Retretin päärakennuksen edessä alue näyttää siistiltä. Kun rakennukseen menee sisälle ja laskeutuu portaita pitkin luolaston oville, näky muuttuu synkemmäksi.

Vielä ensimmäiset käytävät ovat hyvin valaistuja. Vesilammikoita, pieniä remonttiin kuuluvia esineitä ja laatikoita on siellä täällä esteenä. Luolastoa varten tilattu hissi odottaa edelleen asennusta.

Ennen näyttelytiloihin pääsemistä kulkijan on laitettava taskulamppu päälle.

Kiinteistöä vuosikausia huoltanut Toni Lappalainen huomauttaa, että pitkähihaiselle on tarvetta, vaikka ulkona olisi kaksikymmentä astetta lämmintä.

Luvattomat vieraat löytäneet Retretin

Retretin päänäyttämösali, jossa järjestettiin vielä ennen koronavuosia konsertteja ja näytöksiä, on valaistu. Mitään arvokasta siellä ei enää ole. Kun peruskorjaus keskeytyi viime keväänä, urakoitsija vei tavarat mukanaan.

Lappalainen kertoo, että alueelle tunkeutuneet vieraat ovat käyneet sen jälkeen penkomassa paikkoja.

Luolaston tämän hetken tärkein paikka on sähkökeskushuone. Kosketusnäyttöä hipaisemalla Lappalainen tarkistaa lämmityksen tarpeen. Kaikki on kunnossa.

On epäselvää, kuinka kauan sähköt ja lämmitys toimivat. Entisen omistajan konkurssipesänhoitaja, asianajaja Jarmo Muukkonen ei osaa arvioida, miten kauan ylläpitokustannuksia voidaan vielä kuitata. Asia ei ole kuitenkaan vielä ajankohtainen.

Sähköjen katkaisu aiheuttaisi luolastolle vahinkoja.

– Silloin vesi kertyy ja kondensoituu kattoon. Kun pakkanen laskeutuu jossain vaiheessa luolaan, se pudottaa rappauksia irti ja aiheuttaa isoja vaurioita. Monihan tietää, miten kalliota voidaan halkaista jopa vedellä, kun se jäätyy ja halkeaa, Lappalainen kertoo.

Kaupunki mukaan pelastustehtävään

Retretti sijaitsee Punkaharjulla, joka on nykyisin osa Savonlinnaa.

Kaupungin elinkeinojaoston viime viikon kokouksessa käsiteltiin Retrettiä. Pöytäkirjamerkintä pidettiin salaisena.

Konkurssipesänhoitaja Muukkonen vahvistaa, että neuvottelut ovat käynnissä, mutta tarkempia yksityiskohtia hän ei paljasta. Kaupungin edustajia käy tutustumassa Retrettiin tällä viikolla.

Elinkeinojaostosta kerrottiin keskiviikkona viestillä, ettei Retretin tilanteesta ole tällä hetkellä uutta kerrottavaa.

Retretti ei kelvannut

Retretin kultaisina vuosina 1980–90-luvuilla luolasto houkutteli paikalle ihmisiä ympäri Suomea. Se sai mainetta myös ulkomailla luolastoon rakennettuna kulttuuritapahtumapaikkana.

Luolastossa vieraili myös kuninkaallisia, kuten Ruotsin kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa.

Vuosina 1993–1994 luolaan vietiin maailmankuulujen taiteilijoiden Marc Chagallin ja Pablo Picasson töitä.

2010-luvulla tilanne oli toinen. Vuonna 2012 Retretti ajautui historiansa toiseen konkurssiin.

Retretissä vuonna 2018 käynnistetty saneeraustyö piti sisällään lupauksia vuosikymmeniä jatkuvasta kulttuuritoiminnasta. Moni asia ehti muuttua.

Korona iski keväällä 2020 ja tyhjensi kalenterin. Syksyllä 2021 suursijoittaja Kai Mäkelän kuolema johti perintösotkuihin, jotka keskeyttivät remontin. Vuonna 2022 käynnistynyt sota Ukrainassa lopetti venäläismatkailijoiden vierailut.

Retretin kiinteistön ja tontin omistava Tuunaansaaren Luola oy jätti konkurssihakemuksen viime vuonna.

Päättyneenä kesänä Retretti oli huutokaupattavana sadantuhannen euron lähtöhintaan. Myynti-ilmoituksessa oli huomautus, että alue tarvitsee välttämättömiä korjauksia, jotka hankaloittivat kauppaa. Korkeimmat arviot korjauskuluista liikkuivat useissa miljoonissa euroissa.

Lappalainen kierrätti kesällä muutamia paikallisia yrittäjiä Retretissä, mutta tarjouksia ei tullut.

Muukkonen kuvailee Retretin konkurssipesän hoitamista poikkeukselliseksi.

– Olen 25 vuotta hoitanut konkurssipesiä. Tämä on varmaan yksi vaikeimmista kohteista, joka minulla on ollut käsissä. Toivottavasti tämä ratkeaa mahdollisimman pikaisesti, Muukkonen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version