maanantai, 20 toukokuun

Käräjäoikeus piti tekoja erityisen moitittavina uhrien heikon aseman vuoksi.

Helsingin käräjäoikeus antoi eilen keskiviikkona tuomion asiassa, jossa nelikymppistä invataksinkuljettajaa epäiltiin kehitysvammaisiin asiakkaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus tuomitsi Albert Ajetin, 43, viiden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä seksuaalisesta kajoamisesta, seksuaalisesta ahdistelusta sekä törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeuden mukaan Ajetinin toiminta osoitti räikeää piittaamattomuutta asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja turvallisuudentunnetta kohtaan.

Helsingin käräjäoikeuden tiedotteen mukaan rikosten uhreiksi joutui kolme täysi-ikäistä kehitysvammaista henkilöä. Rikokset tapahtuivat viime vuoden marraskuussa. Tuomittu kiisti syyllisyytensä.

Ajetin kyyditsi kolmea kehitysvammaista asiakasta viime talvena invataksilla. Rikosepäilyt heräsivät uhrien asumisyksikössä pian kyydin jälkeen, kun uhrit kieltäytyivät menemästä kyseisen kuljettajan kyytiin uudestaan ja kertoivat jotain pahaa tapahtuneen.

Taustalla aiempia seksuaalirikoksia taksinkuljettajana

Käräjäoikeus katsoi, että teot olivat erittäin moitittavia ja ne aiheuttivat uhreille erityisen tuntuvaa henkistä kärsimystä ja ne sisälsivät julmia piirteitä.

Käräjäoikeus painotti rangaistusta määritellessä tekojen kohdistumisen puolustuskyvyttömiin, kehitysvammaisiin. Huomionarvoista oli myös kuljettajaan syntynyt riippuvuussuhde, koska uhrit olivat taksikyydeistä riippuvaisia.

Ajetin on tuomittu kahdesti myös aiemmin seksuaalirikoksista, tuolloin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Niihin hän oli niin ikään syyllistynyt taksinkuljettajana. Jälkimmäisen tuomion koeaika oli ehtinyt vanhentua vain vajaa viikon, ennen nyt käsittelyssä olleiden tekojen ajankohtaa.

Käräjäoikeus määräsi aikaisemman ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöön pantavaksi.

Epäilty vangittiin 14. marraskuuta, ja hän on edelleen vangittuna. Poliisin mukaan epäilty toimi asianomistajien kuljettajana muun muassa erilaisten asumisyksiköiden ja päivä- ja työtoimintapaikkojen välillä.

Poliisi pyysi asiassa yleisövihjeitä helmikuussa.

– On mahdollista, että epäilty on kohdistanut samankaltaisia tekoja muihinkin henkilöihin, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen tiedotteessa helmikuussa.

Jaa.
Exit mobile version