Monen nuoren ensimmäinen työpaikka löytyy hampurilaisravintolasta. Yksi keskikokoinen Mäkkäri työllistää keskimäärin 60 työntekijää, saman ketjun iso ravintola jopa sata.
Alalla näkyy yksi iso muutos: yhä useampi työntekijöistä puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea.
Esimerkiksi Tampereen Hämeenkadun McDonald’sissa jopa 80 prosenttia työntekijöistä on kotoisin ulkomailta.
Kävimme tutustumassa tämän pikaruokaravintolan arkeen.
Ravintolapäällikkö Kristiina Virolaisen mukaan työkielen vaihtuminen englantiin on ollut suurin muutos.
Hän kertoo, että moni oppii vasta Mäkkärissä suomen kielen, sillä tilauksista kommunikointi on alkuun helppoa. Hampurilaisen tilaamisessa sanoja ei tarvita paljoa.
– Työkulttuurin opettaminen Suomessa on muuttunut tosi paljon, Virolainen sanoo.
Ravintolapäällikkö Kristiina Virolainen ja kenttäpäällikkö Anna-Mari Mikkonen kertovat videolla, mikä pikaruokaravintoloissa on muuttunut.
Työpaikan pelisäännöt
Satojen nuorten opettaminen työelämän alkeisiin ei ole ihan lastenleikkiä.
Pitää oppia kuuntelemaan ohjeita ja toimimaan niiden mukaan.
McDonald’sissa työkaverit kouluttavat toisiaan eri työtehtäviin. Kenttäpäällikkö Anna-Mari Mikkonen sanoo, että koulutus lähtee työpaikan pelisäännöistä.
– Siitä, miten toisia kohdellaan ja mitä tapahtuu, jos myöhästyt tai sairastut, hän kuvaa.
Heti aluksi on tärkeää muistuttaa uusia työntekijöitä kellosta.
– Kun työvuoro alkaa kahdeksalta, niin kahdeksalta ollaan vaatteet päällä ja valmiina hommiin. Täytyy muistuttaa välillä siitä, että tämä on työpaikka ja olet työsuhteessa, Mikkonen sanoo.
”Hiomattomia timantteja”
Sekä Virolainen että Mikkonen ovat olleet McDonald’silla nuoresta asti. Sinä aikana he ovat edenneet itse päälliköiksi. Nyt he kouluttavat nuorista pomoja.
Kun itse kouluttaa, saa sellaisia työntekijöitä kuin tarvitaan.
– Hiomattomia timantteja, Mikkonen kuvaa nuoria.
Tampereen McDonald’seissa ei tehdä kenttäpäällikkö Mikkosen mukaan ollenkaan nollatuntisopimuksia.
Hän nauttii nuorten kanssa työskentelystä, koska siinä samalla oppii itsekin ja pysyy uuden aallonharjalla.
– On oikeasti hienoa, että saamme olla monelle se ensimmäinen työpaikka ja annamme kosketuspinnan työelämään. Kiitosta nuorille tulee siitä heittäytymisestä uuteen ja ihmeelliseen, eli tähän työhön.
Haluttu työpaikka
Pikaruokapaikkojen työpaikat ovat myös haluttuja. Kun Tampereella avautui kesällä yksi McDonald’sin työpaikka, siihen tuli kahdessa vuorokaudessa 230 hakemusta.
Hesburgerin henkilöstöpäällikkö Henna Pursiheimo sanoo, että keskimääräinen työssäoloaika on nyt jo lähes neljä vuotta. Työurat ovat pidentyneet.
– Palkkaamme ensi kesänä ennätysmäärän työntekijöitä, koska työsuhteet ovat pidentyneet ja lomia pidetään enemmän kuin koskaan, Pursiheimo sanoo.
Hesburgerilla ravintoloita on yli kolme kertaa enemmän kuin kilpailija McDonald’silla, ja yhdessä heidän ravintolassaan on keskimäärin 20 työntekijää.
Tulipalojen sammuttamista
Kiire on koukuttavaa ja monen mielestä myös parasta. McDonald’sin vuoropäällikkö Kalle Hjerpen lempivuoro on viikonloppuyö.
– Silloin on kaikkein eniten asiakkaita ja myös kaikkein eniten työntekijöitä.
Hjerpen mukaan työkavereista on tullut myös oikean elämän kavereita. Kiire yhdistää.
Tilauksia voi tulla paljon samaan aikaan ja jonoja kertyä.
Kenttäpäällikkö Anna-Mari Mikkonen pyrkii sammuttamaan yhden tulipalon kerrallaan.
Joskus menee myös hermot. Kukaan ei ole täydellinen.
– Hyvin vaihtelevissa tilanteissa tunnelma on saattanut kiristyä, mutta sehän on täysin inhimillistä, Mikkonen myöntää.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.
Juttua korjattu 8.11. kello 9.34 Anna-Mari Mikkosen nimi korjattu videon kuvatekstiin.