maanantai, 31 maaliskuun

Suomessa tehdään vajaat 10 000 sappirakon poistoleikkausta vuosittain. Kuolemaan johtavat komplikaatiot ovat harvinaisia.

Tapani Kansa on kuollut 76-vuotiaana.

Kansa kuoli leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin kotikaupunkinsa Kotkan keskussairaalassa tiistain vastaisena yönä.

Kansalta oli poistettu sappirakko, ja hän oli ollut sairaalassa viikon ajan.

Maanantaina hänet oli kotiutettu, mutta hän oli yöllä soittanut itselleen ambulanssin. Kansa yritettiin leikata yöllä uudelleen, mutta hän menehtyi leikkaukseen.

Alle tunnin kestävä leikkaus

Suomessa tehdään vajaat 10 000 sappirakon poistoleikkausta vuosittain, kertoo HUSin ylilääkäri Jukka Sirén. Leikkaus kestää yleensä puolesta tunnista tuntiin.

– Rutiininomainen toimenpide, joita tehdään valtaosassa vatsaleikkauksia tekevistä sairaaloista Suomessa, Sirén kuvailee.

Yleisin syy leikkaukselle on kipukohtaus, jonka sappirakkoon kertyvät sappikivet aiheuttavat.

Toinen syy on sappikivien aiheuttama äkillinen sappirakon tulehdus, jolloin potilas joutuu sairaalaan kuumeen ja vatsakivun takia. Sappirakko leikataan tällöin usein samalla sairaanhoitojaksolla tulehtuneessa vaiheessa pois.

– Kun siellä on tulehdus, potilas joutuu usein olemaan ainakin yhden yön sairaalassa leikkauksen jälkeen, joskus enemmänkin, Sirén sanoo.

Valtaosa sappirakon poistoista tehdään tähystyskirurgisesti, mutta etenkin tulehdusleikkauksissa leikkaus joudutaan joskus muuttamaan avoleikkaukseksi.

– Jos joudutaan avoleikkaukseen, syntyy vähän isompi leikkaushaava ja silloin potilas joutuu olemaan muutaman päivän sairaalassa.

Kuolemantapaukset hyvin harvinaisia

Sirénin mukaan sappirakon poistoleikkauksiin liittyy komplikaatioita, jotka ovat usein kuitenkin hyvin lieviä.

Vakavampia komplikaatioita on alle prosentissa kaikista leikkauksista.

Kuolemaan johtavia komplikaatioita tapahtuu noin 0,1–0,2 prosentissa tapauksista, eli 1–2 potilasta tuhannesta kuolee leikkauskomplikaatioon.

Yksi tällainen vakavampi komplikaatio on leikkauksen jälkeinen verenvuoto.

– Riski komplikaatioihin korostuu, kun leikataan vanhempia ihmisiä. Riski on suurempi yli 70-vuotiailla ja potilailla, joilla on muita perussairauksia. Vanhempi ihminen, jolla kenties on muitakin sairauksia, voi näihin komplikaatioihin jopa menehtyä, Jukka Sirén kertoo.

Jaa.
Exit mobile version