Omakotitalojen ja kesämökkien tonteille saa rakentaa nyt entistä vapaammin, kun uusi rakentamislaki astui voimaan vuoden vaihteessa. Alle 30 neliön talousrakennukseen tai alle 50 neliön katokseen ei enää tarvitse hakea rakentamislupaa.
Aiemmin näin isoja rakennelmia ei ole saanut pystyttää ilman rakennuslupaa. Käytännöt ovat vaihdelleet kunnissa suuresti, ja asukkaita on harmittanut jokaiseen terassiin tai grillikatokseen liittyvä byrokratia.
Piharakennusten kauppiaat odottavat uudesta laista piristysruisketta. Se näkyy kysynnässä jo nyt.
– Kyllä meillä kysyntää on, ja kasvaa koko ajan. Varmasti tullaan olemaan tosi kiireisiä kesään asti, sanoo hirsimökkejä myyvän Salvoksen tehtaanedustaja Toni Hälinen.
– Ainakin mitä nyt on tullut yhteydenottoja, vajaa 30 neliötä halutaan, ja siinä on saunaa ja sitä oleskelualuetta myös.
Hälinen kuljettaa vieraitaan mökistä toiseen espoolaisella esittelyalueella. Yhdeksään neliöön mahtuu pieni sauna ja pukuhuone, 29,5 neliön aittaan saadaan mahtumaan makuuhuone, vessa ja tupakeittiö.
– Tällaista kiinteää keittolevyä ei uuden lain puitteissa saa olla, mutta keittiökalusteet voi, hän sanoo.
Kiinteä keittolevy tekisi aitasta asuinrakennuksen tai vapaa-ajan asunnon – ja ne vaativat uuden lain puitteissakin rakennusluvan.
Irrallinen keittiölevy sallittaneen.
Alle 30 neliöön mahtuu paljon. Salvosin kilpailijalta Kontiotuotteelta löytyy esimerkiksi puolitoistakerroksinen malli, jossa on saunan ja oleskelutilan lisäksi parvi.
– Meillä on kymmenkunta uutta tuotetta nimenomaan tässä alle 30 neliön kategoriassa, sanoo Kontiotuotteen markkinointipäällikkö Petteri Tolonen.
Tolosen mukaan Kontiotuotteen verkkosivuilla liikenne on jo kasvussa – kevään kuluessa sen toivotaan kääntyvän kaupanteoksi.
”Piristymistä jo näkyvissä”
Rautakauppa Bauhaus kampanjoi voimakkaasti kevättä ja kesää silmällä pitäen. ”Pihasauna kuuluu kaikille”, yhtiö julistaa.
– Lakimuutos vaikuttaa kysyntään ja piristymistä on jo näkyvissä, ostojohtaja Jessica Nyholm-Silvennoinen sanoo.
Bauhausilla on aiemminkin ollut leikkimökkejä ja grillikatoksia valikoimassaan. Nyt se on lisännyt pihasaunoja ja isompia piharakennuksia valikoimaansa.
Samoin on tehnyt myös S-ryhmä Prismojensa verkkokaupoissa.
Aivan kaikkiin pihoihin pihasauna ei kuitenkaan kuulu, asiantuntija muistuttaa.
Asiantuntija: Vääriä käsityksiä
Monilla on väärä luulo siitä, mitä lakimuutos lopulta tarkoitti, sanoo toimitusjohtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksesta.
– Meidän neuvontaamme tulleiden kysymysten pohjalta ihmisillä tuntuu olevan käsitys, että saa vapaasti tehdä mitä vain – kunhan ei ole yli kolmekymmentä neliötä. Siitä ei ole kysymys, hän sanoo.
Yhdistys neuvoo jäseniään rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä asioissa. Juvan ensimmäinen neuvo piharakennuksesta haaveilevalle on tontin jäljellä olevan rakennusoikeuden selvittäminen.
Jos kaikki neliöt on käytetty taloon tai kesämökkiin, lisärakentaminen vaatii poikkeusluvan. Tämä periaate ei ole muuttunut mihinkään.
Ja vaikka kunnan kaava kertoisi, että rakennusoikeutta on, niin onko rakennustilaa? Nyrkkisääntö on, että rakennuksesta täytyy olla tontin rajalle neljä metriä.
– Jos puhutaan pienestä kaupunkitontista, 30 neliön saunan sijoittaminen voi olla haasteellista, Juva sanoo.
Yllä oleva lista kertoo, että rakentaminen ei ole uuden lain aikanakaan niin vapaata kuin voisi luulla. Rakentajan on seurattava yleis- ja asemakaavan vaatimuksia, kunnan rakennusjärjestystä ja rakentamiseen liittyviä lakeja ja asetuksia.
Huomiota pitää kiinnittää myös rakenteiden turvallisuuteen ja palomääräyksiin – varsinkin jos rakennus on lähellä naapuria.
Vaikka uusi laki periaatteessa mahdollistaa mökkisaunan rakentamisen lähelle vesirajaa, kannattaa tarkistaa torppaako kaava tai paikalliset jätevesi- tai maisemamääräykset suunnitelman.
”Voimme vaatia kohteen purkamista”
Tampereen rakennusvalvonta käy verkkosivuillaan läpi rakentajan vastuuta ja toteaa uhkaavasti:
”Mikäli laiminlyöt edellä mainittuja hankkeeseen ryhtyvän velvollisuuksia, rakennusvalvontaviranomainen voi vaatia rakennuskohteeseen muutostöitä tai edellyttää rakennuskohteen purkamista.”
Moni tervehtii byrokratian poistumista ilolla. Toisaalta on syytä muistaa, että sen kääntöpuolena rakentajan oma vastuu on nyt entistä raskaampi.
Silloin kun hankkeella oli rakennuslupa, saattoi luottaa siihen, että vaatimukset on täytetty. Nyt tuota tarkastuspistettä ei ole.
Tähän kiinnittää huomion myös Salvos Finlandin toimitusjohtaja Veli-Matti Kurkela.
– Aiemmin rakennuslupaviranomainen otti kantaa, saako rakentaa vai ei. Nyt osapuolina on vain ostaja ja myyjä, hän sanoo.
Kurkelan mukaan kuluttajansuoja on Suomessa niin korkealla, että myyjillä on ollut kova paine selvittää, mistä laissa on kysymys.
Tähän asti kunnat ovat tarjonneet myös neuvontaa, mutta sekin voi olla muutoksessa. Näin on ainakin Espoossa.
”Emme jatkossa anna ohjeita sellaisten rakennushankkeiden suorittamiseen, joiden toteuttamiseen ei tarvita lupaa”, rakennusvalvonnan verkkosivuilla todetaan.
Jos kyseessä on grillikatos, terassi tai kevytrakenteinen autokatos, epävarmuuden kanssa on helppo elää. Rakennusluvan vaatimisen alaraja nostettiin kuitenkin korkealle – niukasti alle 30 neliön talvilämmin sauna-aitta on kymmenien tuhansien investointi.
Tampere ja Espoo kehottavat rakentajia palkkaamaan hankkeisiin yhden tai useamman suunnittelijan.