maanantai, 1 heinäkuun

Verkkolaitevalmistaja Nokia ostaa kalifornialaisen pörssiyrityksen Infineran. Se myy ratkaisuja, joilla suuri määrä dataa siirtyy nopeasti ympäri maapalloa.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo, että kalifornialaisyhtiö avittaa Nokiaa saamaan osuutensa kasvavista datakeskusmarkkinoista.

Pörssiyhtiö Nokia tekee suomalaisittain harvinaisen suuret kaupat. Se ostaa 2,3 miljardilla dollarilla pörssiyhtiön Yhdysvalloista.

Infinera-niminen yritys tekee bisnestään optisten tiedonsiirtoverkkojen parissa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark on vakuuttunut, että ostos mahdollistaa pääsyn kovasti kasville datakeskusmarkkinoille. Esimerkiksi Microsoft ja Google rakentavat uusia datakeskuksia eri puolille maailmaa, koska muun muassa tekoälyn yleistyminen lisää tarvetta nopeaan ja massiiviseen tiedonsiirtoon.

– Datakeskukset ovat vahvimpia kasvumarkkinoita tällä hetkellä ja vielä datakeskusten sisällä optiset teknologiat eli tämä vie meidät todelliseen tulevaisuuden kasvumarkkinaan, Lundmark sanoo Ylen haastattelussa.

Kauppa kasvattaa Nokian optisen tietoverkkoliiketoiminnan 3 miljardin euron suuruiseksi.

Kasvumarkkinoiden data kulkee valon avulla

Normaalissa arjessa optiset tiedonsiirtoverkot eivät suoranaisesti näy.

– Tämä teknologiahan on siellä taustalla, kun me kaikki käytetään erilaisia verkko- ja pilvipalveluita, joissa yhä enemmän hyödynnetään tekoälyä, Lundmark kertoo optisten tiedonsiirtoverkkojen arkisesta merkityksestä.

Yhdysvaltalaisen Infineran teknologia tehostaa digitaaliset palvelut mahdollistavaa laskentaa. Laskenta tapahtuu datakeskuksien tietokoneissa.

Optiset verkot ovat hepreaa suurelle osalle maailman ihmisistä, vaikka ne mahdollistaisivatkin kännyköiden ja läppäreiden entistä paremmat palvelut.

Toimitusjohtaja Lundmark selittää lyhyesti, mitä optiset verkot tarkoittavat.

– Data välitetään verkossa valon avulla. Eli se on erilaisia valon aallonpituuksia, toisin sanoen erilaisia värejä, joita lähetetään kuitua pitkin ja sinne se data niin sanotusti moduloidaan.

Nokia on perustellut kallista ostostaan jo aikaisemmin tänään sillä, että nyt se saa paremman jalansijan Yhdysvaltojen markkinoilla. Infineran markkinoista on 60 prosenttia Yhdysvalloissa.

Osakkeenomistajille Lundmark lupaa kaupan myötä entistä enemmän tuottoa.

– Me tavoittelemme tällä yli kymmenen prosentin osakekohtaisen tuloksen kohennusta vuoteen 2027 mennessä.

Salkunhoitaja: Mittakaava-etuja tulossa

Sijoitusammattilainen Juha Varis S-Pankista pitää Nokian ostosta ihan hyvänä.

Salkunhoitaja Varis kertoo Infineran tuovan Nokialle lisää asiakkaita Yhdysvalloista.

Nokian heikkoutena on ollut, että se ei ole kovin vahvoilla Amerikassa optisissa verkoissa.

– Tuoteportfolio täydentyy ja optisten verkkojen divisioonan koko kasvaa, jolloin tulee mittakaava-etuja, Varis luettelee.

Sijoittajat myös odottavat, että Nokian lupaamat 200 miljoonan euron säästöt toteutuvat kaupan ansiosta.

Jaa.
Exit mobile version