lauantai, 2 marraskuun

Tuleva arvonlisäveron korotus huolettaa yrittäjiä. Esimerkiksi käsityöläinen tai pieni palveluyritys ei pysty viemään korotusta suoraan hintoihin. Desimaalikin voi olla ongelma.

Tuleva arvonlisäveron korotus koskettaa yrittäjiä eri tavoin. Kun toiset voivat pistää korotuksen suoraan hintaan, toisilla tätä mahdollisuutta ei ole.

Korotus on vaikein yksinyrittäjille sekä yrityksille, jotka myyvät palveluita tai työtään, sanoo Pirkanmaan yrittäjien puheenjohtaja Jari Haapaniemi.

– Useimmat tavaraa myyvät yritykset pystyvät siirtämään korotuksen hintoihin. Toki silloinkin lisätyö, esimerkiksi hinnastojen tai tarjousten päivittäminen keskellä vuotta jää yrityksen omaan piikkiin, Haapaniemi sanoo.

Pahimmillaan tilanne voi johtaa jopa irtisanomisiin.

Irtisanomisia joutuu miettimään myös siivousyrittäjä Sera Palttala-Usher. Hänen yrityksessään on nyt parikymmentä työntekijää.

Siivouspalvelun hintoja ei voi nostaa, sillä yrittäjä pelkää asiakkaiden kaikkoamista tai siivouskertojen harvenemista.

Palttala-Usherin mutu-tuntumana on, että kotisiivousasiakkaista voi syksyllä lähteä noin viidennes.

– Se tarkoittaa meidän yrityksessä valitettavasti parin työntekijän irtisanomista.

Petteri Orpon hallitus päätti arvonlisäveron kiristämisestä kehysriihessä keväällä. Korotuksen arvioidaan tuottavan valtiolle lisätuloja noin miljardi euroa.

Puolikkaan prosentin ongelma

Jari Haapaniemen mukaan ALV:n muutos kesken vuotta tuottaa lisätyötä kaikissa yrityksissä. Esimerkiksi paperitöitä joudutaan tekemään kahtena, ennen veronkorotusta ja sen jälkeen.

Myös esimerkiksi keväällä tehdyt tarjoukset joudutaan päivittämään, jos tuote tai palvelu toimitetaan vasta syksyllä.

Korotus tuo joillekin yrityksille vielä uudenlaisen ongelman. Kaikki kirjanpito-, kassa- ja laskutusohjelmat eivät tunnista uuden arvonlisäprosentin – 25,5 – pilkkua ja puolikasta.

Esimerkiksi siivousyrittäjä Sera Palttala-Usherilla ei ole vielä varmuutta, selviävätkö hänen yrityksensä ohjelmistot desimaaliluvusta.

– Jos yrityksen taloushallinnon järjestelmä on vanha tai jos se on integroitu hyvin syvälle yrityksen järjestelmiin, niin muutos voi olla vaikea tai jopa mahdoton, pelkää Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki.

– Yritys ei pysty laskuttamaan lainkaan, jos muutosta ei ole tehty.

Myös taloushallinnon johtava asiantuntija Janne Fredman Taloushallintoliitosta huolehtii erityisesti laskutuksesta.

– Arvelen, että yritysten kirjanpitojärjestelmät ja suurin osa kassajärjestelmistä on jo valmiina. Paha pelko on, että hoitamatta on vielä vähintään kymmeniä laskutusohjelmia.

Suomen Yrittäjistä ALV-muutoksen aikataulu on liian tiukka. Sitä olisi pitänyt lykätä vähintään lokakuun alkuun saakka.

– Vuodenvaihteeseen lykätty verokantojen muutos olisi ollut pk-yrityksille vähiten vahingollinen, katsoo veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman.

Yrittäjäjärjestöt ovat jakaneet tietoa, mutta asiantuntijat epäilevät silti, että kaikki eivät ole havahtuneet vielä asiaan. Joukossa on eniten ihan pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä.

– Jos ohjelmistotalosta ei vielä kuulunut mitään, niin äkkiä puhelin käteen ja kyselemään sieltä tai hankkimaan uutta ohjelmistoa, Fredman sanoo.

Käsityöyrittäjä Pia Temisevä sanoo tarkistaneensa juuri, että hänen ohjelmistonsa pitäisi selvitä.

Korotus vaikuttaa hänestä lopulta paljon enemmän kuin vain 1,5 prosenttia.

– Materiaalikulut, työpajan vuokra, telekulut, vakuutukset ja niin edelleen. Kun kaikki tämä nousee, minun pitäisi kyetä nostamaan lopputuotteen hintaa varmaan 15 prosenttia. Eihän se ole mahdollista.

Jaa.
Exit mobile version