Suomi aikoo ottaa jalkaväkimiinat takaisin arsenaaliinsa mahdollisimman pian. Suomella oli vielä taannoin noin miljoona jalkaväkimiinaa, lähinnä putki- ja sakaramiinoja.
Suomi aikoo ottaa jalkaväki- eli henkilömiinat takaisin arsenaaliinsa mahdollisimman pian. Jalkaväkimiinoja on lähinnä kahdenlaisia: putkimiinoja ja sakaramiinoja.
Jalkaväkimiina laukeaa esimerkiksi miinan sytyttimen päälle astuttaessa tai laukaisulankaa koskettaessa. Miinan vaikutus perustuu räjähdyksen painevaikutukseen tai sirpaleisiin.
Jalkaväkimiinojen avulla hyökkääjän etenemistä pystytään hidastamaan ja vähentämään puolustustaistelussa omia tappioita.
Putkimiina on pituudeltaan noin 20 senttimetriä ja se kiinnitetään esimerkiksi puun kylkeen langalla. Putkimiinan päästä lähtevä laukaisulanka vedetään esimerkiksi polun tai tien yli kiinni vastapäiseen puuhun niin, ettei etenevä sotilas huomaa lankaa. Kun sotilas osuu lankaan, putkimiina räjähtää.
Noin kymmensenttinen sakaramiina upotetaan pintamaahan polulle tai tielle. Miina peitetään esimerkiksi puun lehdillä niin, ettei sitä havaitse silmällä. Kun sotilas astuu saappaallaan sakaramiinan päälle, se räjähtää.
Suomella oli aiemmin miljoona jalkaväkimiinaa
Putki- ja sakaramiinoja käytetään monesti varsinaisen panssarimiinoituksen välittömässä läheisyydessä. Panssari- eli telamiinat on tarkoitettu ajoneuvojen, kuten panssarivaunujen tuhoamiseen. Ne vaativat ajoneuvon painon räjähtääkseen.
Jalkaväkimiinan tarkoituksena on hidastaa panssarimiinoituksen purkamista, kun maahan piilotettuja telamiinoja etsivät vihollissotilaat joutuvat etenemään hyvin varovaisesti putki- ja sakaramiinoihin osumisen varalta.
Jalkaväkimiinat ovat teknisesti yksinkertaisia ja soveltuvat sen takia hyvin asevelvollisten koulutettaviksi ja käytettäviksi. Lisäksi niitä on mahdollista tuottaa tarvittaessa nopeasti suuria määriä kotimaassa.
Suomella oli vielä vuonna 2012 noin miljoona jalkaväkimiinaa, joista sakaramiinoja 800 000 kappaletta ja putkimiinoja 230 000 kappaletta. Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna alkuvuodesta 2012 ja putki- ja sakaramiinat hävitettiin vuoteen 2016 mennessä.
Jalkaväkimiinojen suorituskykyä korvattiin hankkimalla mm. raivaamisenestopanoksia, moniherätepanssarimiinoja, viuhkapanoksia, lennokkeja ja pimeänäkölaitteita.