perjantai, 25 lokakuun

Suomessa on todettu jo useita sähkötupakan aiheuttamia äkillisiä keuhkovaurioita eli evali-tapauksia.

Tänä keväänä uutisoitiin tiettävästi ensimmäisestä Suomessa todetusta evali-tapauksesta. Sittemmin yksittäisiä tapauksia on löytynyt lisää, käy ilmi Ylen tekemästä tiedustelusta hyvinvointialueille.

Suomessa tapauksia on todettu ainakin Pohjois-Pohjanmaalla.

Satakunnassa hoidettavana on ollut muutama nuori mies, joilla on ollut keuhkoissa vapettamisen aiheuttamiksi epäiltyjä vaurioita. Satasairaalan mukaan evali-testiä ei ole, joten epäilyjä ei voi aukottomasti varmentaa.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri ja Turun yliopiston keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari vahvistaa kuulleensa yksittäisistä evalitapauksista kollegoiltaan ympäri Suomen.

– Kyseessä on ollut nuoria aikuisia, jotka ovat käyttäneet sähkösavuketta päivittäin pidemmän aikaa.

Myös Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueilta kerrotaan, että niillä on mahdollisesti todettu satunnaisia tapauksia, mutta niitä ei ole tilastoitu.

Oireet voivat muistuttaa keuhkokuumetta

Oulun yliopistollisen sairaalan keuhkolääkäri Terttu Harjun mukaan Pohjois-Pohjanmaalla todetut yksittäistapaukset ovat olleet hengitysvajauksen vuoksi osastohoitoon joutuneita, keski-iän ylittäneitä potilaita, joilla on ilmennyt evaliin sopivia oireita.

Videolla Harju kertoo, millaisia oireet esimerkiksi voivat olla ja miten mahdollista keuhkovauriota aletaan selvittää.

Evalin toteaminen vaatii tarkkaa erotusdiagnostiikkaa.

– Jos mitään muuta syytä ei ole löytynyt ja vapetus on selkeä altiste lähihistoriassa, niin silloin on tehty johtopäätös, että kyseessä on vapen aiheuttama keuhkovaurio, Harju sanoo.

Moni vapettaja polttaa myös tupakkaa, jolloin vaurion aiheuttajaa voi olla vaikea erottaa. Harjun mukaan ero on kuitenkin siinä, ettei tupakointi aiheuta evalille tyypillistä keuhkokuumeen kaltaista tilaa, johon voi liittyä äkillistä hengitysvajausta.

Yhdeksän vuoden yskä

Yle kysyi lukijoilta kokemuksia sähkötupakoinnin aiheuttamista terveyshaitoista. Vastauksia tuli yli 60. Niissä nousi esiin se, että moni on käyttänyt sähkötupakkaa onnistuneesti apuna tupakoinnin lopettamiseen.

Riihimäkeläinen Jarno Tiainen lopetti vapettamisen yhdeksän vuotta sitten, mutta kertoo kärsivänsä edelleen keuhko-oireista. Hän ajattelee, että ne ovat juuri vapettamisen syytä.

Tiaisella ei ole diagnosoitu keuhkovauriota, mutta hän haluaa jakaa tarinansa varoittavana esimerkkinä.

Hän tutustui sähkötupakointiin 11 vuotta sitten asuessaan töiden vuoksi Aasiassa. Siellä vapen hankkiminen oli helppoa esimerkiksi kadulta.

Videolla Jarno Tiainen kertoo, miksi aloitti vapetuksen ja mikä sai hänet lopettamaan sen.

Tiainen kertoo, että häntä vaivaa vielä vuosienkin jälkeen epämiellyttävä limainen yskä, joka poikkeaa hänen mukaansa normaalista tupakkayskästä.

Myös hengitys pihisee ”kuin Pojat-elokuvan Jakella”.

– Yskä kiusaa itseäni ja pelkään, että se kiusaa myös muita.

Tiainen ei ole kertonut oireistaan lääkärissä, mutta harkitsee asian esille ottamista seuraavassa tarkastuksessa.

– Nyt kun kuuntelen keuhkojani, mietin, että jos polttaisin edelleen, en olisi varmaan enää hengissä.

Vielä harvinainen ilmiö Suomessa

Keuhkolääkärit korostavat, että evali on vielä hyvin harvinainen ilmiö Suomessa. Hyvinvointialueilta kuitenkin kantautuu huoli sähkötupakoinnin pitkän aikavälin vaikutuksista, joista ei vielä tiedetä paljoa.

Tuula Vasankari ja Terttu Harju jakavat tämän huolen.

– Ei todellakaan voida sanoa näitä tuotteita turvallisiksi pitkässä käytössä. Tällä hetkellä on jo kohtalaista näyttöä siitä, että se käynnistää tulehdusprosesseja keuhkoputkissa, Vasankari sanoo.

Hän arvioi, että vapettamisen pitkäaikaisvaikutuksia voidaan tarkastella vasta jopa kymmenien vuosien kuluttua. Terttu Harjun mukaan se on kuitenkin tiedossa, että soluvaurioita tapahtuu, olipa vapenesteessä mitä tahansa.

– Voit saada keuhkovaurion josta et ehkä selviä, tai jos selviät, niin voi jäädä hyvinkin hankalia haittoja.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version