perjantai, 4 lokakuun

Länsimaat varautuvat turvallisuustilanteen heikkenemiseen Libanonissa.

Tuhansia ulkomaalaisia on lähtenyt Libanonista sen jälkeen, kun Israel aloitti maahyökkäyksen tällä viikolla.

Ulkoministeriön konsulipäällikön mukaan Suomi keskustelee päivittäin Norjan ja Tanskan kanssa mahdollisuudesta käynnistää evakuointioperaatio kansalaistensa kotiuttamiseksi Libanonista.

Tällaisia suunnitelmia muut maat ovat laatineet tilanteen kärjistymisen varalta.

Alankomaat lähettää sotilaskoneen hakemaan kansalaisiaan Libanonista perjantaina ja lauantaina. Alankomaiden puolustusministeriön mukaan evakuointilennoille pääsevät myös muiden maiden kansalaiset, jos tilaa riittää.

Australia on järjestänyt kansalaisilleen satoja paikkoja Libanonista poistuville lennoille ja lähettänyt sotilaskoneitaan Kyprokselle mahdollisia evakuointeja varten. 15 000 australialaista on saanut kehotuksen lähteä Libanonista.

Belgia on kehottanut kansalaisia lähtemään mahdollisimman pian Libanonista, uutistoimisto Belga kertoi ulkoministeriön tietoihin viitaten.

Britannia kehottaa kansalaisiaan lähtemään välittömästi Libanonista. Maa on siirtänyt noin 700 sotilasta Kyprokselle valmiustilaan. Britannia vuokrasi keskiviikkona kansalaisiaan varten lentokoneen. Lisää lentoja on tulossa, diplomaattilähteet kertoivat.

Espanja lähettää kaksi sotilaskonetta evakuoimaan 350 kansalaistaan Libanonista torstaina.

Italia on evakuoinut diplomaatteja ja lisännyt turvallisuushenkilöstöä Beirutin lähetystössään. Ulkoministeri Antonio Tajani on kehottanut italialaisia lähtemään maasta ja pyytänyt Israelia varmistamaan italialaisten rauhanturvaajien turvallisuus Libanonissa.

Kanada kertoo tekevänsä yhteistyötä Australian kanssa kansalaistensa evakuoimiseksi. Kanada aikoo vuokrata aluksen, jonka avulla se voi kuljettaa jopa 1 000 ihmistä päivässä pois Libanonissa.

Kreikka on kehottanut kansalaisiaan lähtemään Libanonista ja välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Kypros on pyytänyt Kreikalta lentokonetta kansalaistensa evakuoimiseksi. Libanonissa on arviolta 1 000–1 500 Kyproksen kansalaista.

Puola vähentää henkilöstönsä määrää Beirutin lähetystössään. Puola järjestää myös lentoja kansalaisilleen Libanonista.

Portugali on kehottanut kansalaisiaan välttämään matkustamista Libanoniin.

Ranska suunnittelee evakuoivansa kansalaisiaan Beirutin lentokentän kautta. Ranska neuvottelee evakuoinneista myös Turkin kanssa. Ranskalla on sota-alus alueella ja ranskalainen helikopteritukialus saapuu Itäisen Välimeren alueelle lähipäivinä.

Saksa on evakuoinut osan lähetystönsä henkilökunnasta. Saksa auttaa myös muiden maiden kansalaisten evakuoinneissa, maan ulko- ja puolustusministeriöt kertoivat maanantaina yhteisessä lausunnossa.

Turkki valmistelee kansalaistensa evakuointia ilmateitse ja meriteitse. Lisäksi maa neuvottelee 20 muun maan kanssa ihmisten mahdollisesta evakuoinnista Turkin kautta. Libanonissa on turkkilaisviranomaisten tietojen mukaan 14 000 maan kansalaista.

Yhdysvallat on määrännyt kymmeniä sotilaita Kyprokselle valmiustilaan mahdollisia evakuointeja varten. USA on myös järjestänyt amerikkalaisille paikkoja Libanonista poistuville lennoille tiistaista.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version