tiistai, 15 lokakuun

Tutkijat ovat selvittäneet, kuinka demokratia tukee talouskasvua.

Talouden Nobelin saaneet taloustutkijat Daron Acemoglu, Simon Johnson ja James A. Robinson. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle, MIT, AOP

Elsa Osipova,

Ulla Malminen

Taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on myönnetty taloustutkijoille Daron Acemoglulle, Simon Johnsonille ja James A. Robinsonille.

Tutkijaryhmä on komitean mukaan tehnyt arvokasta työtä maiden välisten varallisuuserojen ymmärtämisen lisäämiseksi.

Suomalaisen työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta ei ole yllättynyt päätöksestä.

– Oikeusvaltio- ja demokratiaperiaatteet ovat tärkeässä asemassa, kun halutaan ymmärtää, miksi joissakin maissa talouskasvu on vuosikausia vahvempaa kuin toisissa.

Nykyään noin viidennes maailman valtioista, joihin vauraus keskittyy, on noin kolmekymmentä kertaa rikkaampia, kuin köyhin viidennes maailman valtioista, kertoo palkintolautakunnan jäsen Jan Teorell Ruotsin tiedeakatemian lehdistötilaisuudessa.

– Demokratia johtaa vaurauteen.

Toinen palkintolautakunnan jäsen, Jakob Svensson, kertoo, että tutkimustyön perusteella diktatuurista luopuminen hyödyttäisi yhteiskuntia, joiden talous ei kehity.

Maliranta on samaa mieltä.

– Demokratian vahvuus on se, että se antaa hyviä edellytyksiä osaamisen valjastamiseen. Ihmisten kyvyt saadaan käyttöön. Jos demokratia ei toimi ja päätöksenteko keskittyy, kansakunnan voimavaroja jää hyödyntämättä. Aloitteellisuus ja yritteliäisyys kukoistavat parhaiten demokraattisessa ympäristössä.

Acemoglu, Johnson ja Robinson ovat muiden muassa tutkineet, kuinka instituutiot vaikuttavat maiden taloudelliseen menestykseen.

– Demokratia näyttää olevan vähän vaarassa. Kaikki tutkimustieto tästä aihepiiristä, mitä on tehty, on nyt erityisen kiinnostavaa. Olisi toivottavaa, että erilaiset politiikantekijät olisivat myös tietoisia tästä, Maliranta sanoo.

Acemoglu ja Johnson työskentelevät teknillisessä korkeakoulussa Massachusettsissa (MIT) ja Robinson tekee tutkimustaan Chicagon yliopistossa.

Turkkilais-amerikkalainen professori Daron Acemoglu on yksi maailman siteeratuimmista taloustieteilijöistä.

Hän vieraili Helsingissä kesällä 2019 ja luennoi täysille saleille. Silloin hän kertoi, että pitää Suomen vahvuutena korkean tason teknologista osaamista.

Talouden Nobel-palkinto on viralliselta nimeltään Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi. Voittajan valinnasta vastaa Ruotsin tiedeakatemia.

Juttua on korjattu klo 13.05: Talouden Nobelin myöntää Ruotsin keskuspankki, ei Norjan Nobel-komitea.

Jaa.
Exit mobile version