perjantai, 28 kesäkuun

Taloyhtiön mukaan sähköt ja vedet on katkaistu lopullisesti. Yrittäjän mukaan katkaisun taustalla ovat maksamattomat laskut.

Kotkan edustalla sijaitsevan Kirkonmaan saaren asukkaat ovat jääneet ilman sähköjä ja vettä.

Kahdessa taloyhtiössä asuu noin parikymmentä asukasta.

Poliisi on kirjannut Kirkonmaan sähkönjakelusta kesäkuun alussa kaksi uutta rikosilmoitusta.

Molemmat rikosilmoitukset ovat esitutkinnassa nimikkeellä vahingonteko, vahvistaa rikosylikonstaapeli Pasi Hämäläinen Kaakkois-Suomen poliisista. Molemmat rikosilmoitukset on jätetty kesäkuussa, mutta toinen koskee vuoden 2024 maaliskuuta ja toinen kesäkuun alkua.

Tuorein rikosilmoitus koskee sitä, että Kirkonmaan saarelle sähköä jakava Kotkan saaret oy olisi katkaissut sähkön- ja vedenjakelun. Saaren asukkaiden mukaan sähkönkatkaisusta oli ilmoitettu etukäteen, mutta veden katkaisemisesta ei.

Rikosylikonstaapeli Pasi Hämäläisen mukaan mahdolliset jatkotoimenpiteet tarkentuvat sitten, kun asianomaisia on päästy kuulemaan.

Rikosilmoituksista kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Sähköjä ei enää koskaan

Asunto-osakeyhtiö Kotkan Kirkonmaan hallituksen jäsen Jouni Tompurin mukaan sähköt taloyhtiöön katkesivat viikko sitten perjantaina, eivätkä ne ole sittemmin palanneet.

– Ilmoitettiin, että koskaan ei enää heidän puolestaan tule sähköä.

Samalla Kotkan saaret oy ilmoitti katkaisevansa taloyhtiön kanssa vuonna 2016 tehdyn sähkösopimuksen. Tompurin mukaan taloyhtiön hallitus ei ole pyynnöistä huolimatta saanut sopimusta nähtäväksi.

Katso alta, miten harvinainen luvattoman sähköverkon tilanne on. Video on huhtikuulta 2024:

Asunto-osakeyhtiö Kirkonmaa on siirtymässä viimeistään alkuviikosta uuden sähköyhtiön asiakkaaksi.

Vedensaannin tulevaisuus on sen sijaan epävarma. Tompurin mukaan taloyhtiöllä ei ole pyynnöistä huolimatta koskaan ollut Kotkan saarten kanssa virallista sopimusta vedestä, vaan heitä on vain laskutettu. Hän olettaa, että myös vedenjakelu loppuu nyt kokonaan.

”Kaikki sopimukset on tehty”

Aiemmin keväällä uutisoitiin, että Rankin ja Kirkonmaan saarilta paljastui harvinainen laiton sähköverkko. Kotkan Saaret oy oli jakanut ja myynyt sähköä saarilla omaan yrityskäyttöönsä mutta samalla myös saarilla sijaitseville rivitaloyhtiöille ja niiden asukkaille.

Kotkan saaret oy:llä ei ole sähköverkkolupaa. Osa saaren asukkaista on laskenut, että yhtiö on laskuttanut taloyhtiöltä liikaa sähköstä ja on epäillyt, että taloyhtiöltä on laskutettu matkailuyritykselle kuuluvia sähkökuluja. Yrittäjä Ismo Räty on kiistänyt väitteen. Hänen mukaansa kyseessä on väärinymmärrys.

Räty kommentoi Ylelle viikontakaista sähkönkatkaisua.

– Energiaviraston mukaan emme saa myydä sähköä, joten olemme katkaisseet sähkön heidän johdostaan. Toinen syy on, että taloyhtiö ei ole maksanut vesilaskuaan, ja on yhteensä meille noin 90 000 euroa velkaa.

Sähköt katkaistu kahdesti

Kirkonmaan rivitaloyhtiöltä on kuluvan vuoden aikana katkaistu sähköt pari kertaa. Kotkan saaret oy:n mukaan tämä johtuu siitä, että taloyhtiö on jättänyt maksuja maksamatta. Taloyhtiön mukaan se on maksanut sähköstä käyttönsä mukaan.

Yrittäjä Ismo Rädyn mukaan irtisanottu sähkösopimus on toimitettu nähtäväksi. Myös väite siitä, että sopimusta vedenjakelusta ei olisi tehty virallisesti, ei hänen mukaansa pidä paikkansa.

– Olemme toimittaneet vettä vuodesta 2016 lähtien. He etsivät kaikkea mahdollista, mitä ei olisi tehty virallisesti. Olemme omistaneet kaikki osakkeet silloin, kun taloyhtiötä on perustettu ja kaikki sopimukset on tehty.

Jaa.
Exit mobile version