sunnuntai, 30 kesäkuun

Auton lämpötila voi nousta helteillä jopa 80 asteeseen. Autoon jätetyistä koirista on tehty kesän aikana kymmeniä ilmoituksia.

Harri Oksanen,

Lauri Rautavuori

Eläimiä tai ihmisiä ei pidä jättää autoon odottamaan kuumana hellepäivänä. Autossa saatuun lämpöhalvaukseen on menehtynyt niin ihmisiä kuin eläimiäkin.

Testasimme, miten nopeasti lämpötila autossa nousee.

Testipaikaksi valikoitui Hämeenlinnan uimahallin asfaltoitu paikoitusalue. Uimahallin ulkoseinän lämpömittari näytti 26 astetta. Auton sisälämpötila oli testin alussa ilmastoinnin ansiosta 24 astetta.

Ilmastointi sammutettiin, ja toimittaja Harri Oksanen asettui lämpömittarin kanssa autoon.

Hän kesti autossa puolen päivän auringonpaahteessa 25 minuuttia. Katso pääkuvan videolta, miten testi eteni.

Autoon jätetyistä koirista tehty runsaasti ilmoituksia

Ihmiset ovat tehneet runsaasti ilmoituksia autoihin jätetyistä koirista alkukesän aikana. SEY Suomen eläinsuojelu kertoo saaneensa jo toukokuussa kymmeniä ilmoituksia, ja niiden määrä on jatkanut kasvuaan kesäkuussa.

Vaikka kesäkuu on ollut toukokuuta viileämpi, voi auto kuumentua koiralle tukalaksi myös pilvisinä päivinä, SEY muistuttaa. Auton ikkunan jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua.

Pahasti läkähtynyt koira kannattaa joissain tapauksissa viedä eläinlääkäriin, sanoo Evidensian omistaman Eläinsairaala Mevetin kirurgisen osaston vastaava eläinlääkäri Lotta Silfverberg.

– Jos koiran limakalvojen väri on helakanpunainen tai koiran tajunnan taso alkaa heiketä, voi ensiavun jälkeen olla tarpeen arvioida tilanne eläinlääkärissä.

Ensiapuna koiraa voi viilentää asettamalla viileän pyyhkeen eläimen nivusiin tai mahan ja kaulan alueelle. Kuumentunutta koiraa ei saa upottaa kylmään veteen, koska se voi olla koiralle liian suuri shokki. Kylmäkallejakaan ei saa laittaa suoraan ihoa vasten.

Silfverbergin mukaan Evidensian eläinsairaaloissa hoidetaan kesäisin 1–2 vakavaa koiran lämpöhalvausta per sairaala. Tänä kesänä vakavia tapauksia ei ole vielä ollut. Lämpöhalvaus voi olla koiralle hengenvaarallinen.

Näin viilennät kuuman koiran

Koiran olo voi käydä helteellä tukalaksi muuallakin kuin autossa.

Asunnossa kannattaa pitää verhoja kiinni, ettei aurinko pääse kuumentamaan huoneita entisestään. Koiralle on hyvä olla varjopaikkoja sekä koko ajan vettä saatavilla. Vettä voi viilentää jääpaloilla.

– Sitten on olemassa ihan koiralle tarkoitettuja viilennysmattojakin, joita voi koiralle antaa, Lotta Silfverberg kertoo.

Paksuturkkisen koiran kohdalla kannattaa harkita karvojen ajelemista nivusalueiden ja mahan kohdalta. Myös uiminen tai vedessä kahlaaminen on hyvä keino viilentyä.

Lenkitykset kannatta tehdä varhain aamulla tai myöhään illalla, kun ulkona on viileämpää. Kuumaan aikaan kannattaa välttää etenkin lyttykuonoisten, sairaiden tai vanhojen koirien sekä pentujen ulkoiluttamista.

Jaa.
Exit mobile version