lauantai, 2 marraskuun

Metsä Woodin kertopuutehtaan rakentaminen Äänekoskella on puolivälissä.

Metsä Woodin uudessa kertopuutehtaassa on lähes aavemaisen hiljaista. Noin 200 rakentajaa on lopettanut työt harjannostajaispäivän kunniaksi ajoissa.

Isossa betonilattiaisessa hallissa ei kaiu, vaikka se on lähes tyhjä. Metsä Woodin toimialajohtaja Jaakko Anttila osoittaa kattoa ja kertoo, että syy on siellä: kattopalkit ovat liimapuuta ja elementeissä on myös kertopuuta.

Metsä Wood kuuluu Metsä Groupin konserniin, joka on yhdeksän vuoden aikana investoinut Äänekoskelle yli 1,6 miljardia euroa.

Suurin sijoituksista on vuonna 2017 valmistunut biotuotetehdas.
Noin 260 hehtaarin suuruisen tehdasalueen uusin investointi on 300 miljoonaa euroa maksava kertopuutehdas, joka valmistaa palkki- ja levymateriaaleja rakennusteollisuuteen.

Sen suunnitteleminen aloitettiin neljä vuotta sitten. Uusi tehdas otetaan käyttöön vasta reilun kahden vuoden kuluttua. Anttila katsoo tulevaisuuteen rauhallisena, sillä kertopuun kysyntä on kantanut hyvin Euroopan rakentamisen vaikean suhdanteen yli.

– Markkinakorot laskevat vähitellen sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Sitä kautta voi odottaa, että rakentaminen vilkastuu, ja se tukee edelleen tuotteidemme kysyntää, sanoo Anttila.

Lisää puumateriaalia, ei puurakennuksia

Varsinainen rakentaminen on nyt puolivälissä. Noin vuoden päästä tehtaalla alkavat laiteasennukset. Koneista 95 prosenttia on kotimaista tuotantoa.

Rakennusyhtiö SRV on rakentanut kertopuutehdasta yhdessä sen tilaajan Metsä Woodin kanssa. Rakentaminen on ollut vaikeuksissa, mutta SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipolan mukaan teollisuudessa on jo ollut hyvää virettä.

– Metsän investointi Äänekoskella on hyvä esimerkki siitä, että teollisuus on vihdoin aktivoinut Suomessa. Toinen valopilkku on, että julkinen sektori investoi edelleen paljon, sanoo Sipola.

Suhdanteiden lisäksi rakennusalaa koettelee tavoite hiilineutraaliudesta. Kiinteistö- ja rakennusala vastaa noin 40 prosentista Euroopan hiilidioksidipäästöjä, kun mukaan otetaan koko elinkaari.

Sipola sanoo, että ympäristön kannalta tuloksia saataisiin aikaan nopeammin lisäämällä puun osuutta rakennusmateriaalina, eikä niinkään puurakentamista. Rakentamisessa on jo osa-alueita, joissa voidaan käyttää puuta, siksi niistä on Sipolan mukaan riskitöntä aloittaa. Hän ei pidä oikeana polkuna ajattelua, että puun käyttöä lisätään rakennus kerrallaan.

– Olennaista on puun yhdistäminen muihin materiaaleihin. Kutakin materiaalia kannattaa käyttää siellä, missä se on parhaimmillaan ja vahvimmillaan.

Jaa.
Exit mobile version