tiistai, 15 lokakuun

Ismo Viirimaa kiertelee runsaan sadan neliön omakotitalossaan Ylivieskan Niemelänkylällä tyytyväisenä, vaikka lattiat on peitetty muovilla, putkia ja johtoja töröttää sieltä täältä ja väliseinät puuttuvat. Suurtulva kasteli talon puoli vuotta sitten tehden niin pahaa jälkeä, että lähes koko koti on rakennettava uudestaan.

Alun epätoivo on jo vaihtunut odottavaan fiilikseen.

– Kyllä tästä hyvä talo tulee. Jouluksi ei vielä päästä kotiin, vaikka se oli jonkinlaisena henkisenä toiveena. Muutto menee varmaan vuodenvaihteen tienoille. Sanoin timpurille, että tätä ei tarvitse kiireellä pilata, Viirimaa kertoo.

Viirimaa arvioi, että hänen talossaan tulvan kokonaisvahingot nousevat yli 150 000:een euroon.

– Luojan kiitos vakuutukset olivat kunnossa. Se olisi ollut täydellinen katastrofi, jos vakuutus ei tätä olisi korvannut.

Vakuutus maksaa sen, että talo rakennetaan ennalleen. Lisähienoudet Viirimaa maksaa itse. Hän laskeskelee, että omasta pussista menee noin 25 000 euroa.

Stressaavimmaksi Viirimaa koki korvauspäätöksen odottelun. Vakuutusyhtiön ratkaisuun tarvittiin Suomen ympäristökeskuksen lausunto siitä, että tulva oli poikkeuksellinen. Viirimaan mukaan vastaavaa tulvaa ei ole koettu Niemelänkylällä tiettävästi koskaan, ei ehkä sataan vuoteen.

Videolla Ismo Viirimaa kertoo, millaisia tuntemuksia tulvaremontti on hänessä herättänyt.

Kevään pahin tulva

Kehitysinsinööri Mikko Sane Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) arvioi, Pohjois-Pohjanmaan eteläosan viime huhtikuun tulvat olivat tämän vuoden tulvista toistaiseksi pahimmat koko Suomessa. Kun Kalajoen vesi vyöryi yli äyräidensä, se kasteli Alavieskan ja Ylivieskan tulvariskialueella runsaat kymmenen rakennusta. Osa niistä vaurioitui asuinkelvottomaksi.

Yle kysyi kolmesta suurimmasta vakuutusyhtiöstä, paljonko ne ovat maksaneet korvauksia Kalajoen keväisestä tulvasta. OP Pohjolasta ja Lähitapiolasta kerrotaan, että niiden maksettavaksi tulee Alavieska-Ylivieska -tulvavahinkoalueelle yhteensä liki kahden miljoonan euron korvaukset, kummallekin hieman alle miljoonan euron summa.

– Vahinkojen korjaus on vielä kesken, mistä syystä noin viidennes arvioiduista korvauksista on maksettu. Loput maksetaan korjaustöiden edetessä, Lähitapiola ilmoittaa.

Myös If on jo korvannut huhtikuussa sattuneita tulvavahinkoja Alavieskassa ja Ylivieskassa, mutta yhtiö ei kommentoi summaa asiakkaiden yksityisyyden suojaamiseksi. Vahinkojen kokonaiskustannukset eivät ole sen mukaan vielä selvillä, koska rakennusten korjaukset ovat paikoin edelleen kesken.

Tulvan poikkeuksellisuus määritellään vakuutusehdoissa vedenkorkeudeksi, jonka esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin. Ympäristökeskuksen kehitysinsinööri Sanen mukaan vakuutusyhtiöiden poikkeuksellisista tulvista maksamien korvausten määrä vaihtelee vuosittain. Tulvariskien arvioidaan kuitenkin kasvavan vuosisadan loppuun mennessä ilmastonmuutoksen myötä.

Videolta näet, miltä tulva näytti Ylivieskan Niemelänkylällä.

Ensi kevät pelottaa

Tulvailta lauantaina 13. huhtikuuta on jäänyt Ismo Viirimaan mieleen karmeana. Kalajoen vesi ympäröi Viirimaan kotitalon, eivätkä hänen kaivamansa sadevesikaivot ja asentamansa pumput ja suojamuovi riittäneet pitämään tilannetta hallinnassa.

– Vesi nousi ja nousi. Silloin meidän oli tehtävä päätös, että täältä on lähdettävä. Pelastuslaitos haki meidät yöllä kumiveneellä tuosta terassilta, Viirimaa muistelee.

Vettä oli talon ympärillä tuolloin noin 60 senttiä. Läheisellä pellolla vettä oli vieläkin enemmän.

– Vesi lähti laskuun saman yön aikana, mutta eihän sitä voinut silloin tietää.

Talon remontti alkoi kesäkuun alussa. Siitä lähtien hän on asunut avopuolisonsa ja kissansa kanssa lähistöllä sijaitsevassa omakotitalossa vuokralla.

– Se on kiva talo, mutta ei se koti ole.

Kun remontti on valmis, vanhasta rakennuksesta jää jäljelle vain tiilikuori, ulko- ja sisäkatot sekä ulkoseinien rungot. Kaikki muu menee uusiksi. Talon on rakentanut Viirimaan isä 43 vuotta sitten, joten moni asia kaipasikin jo muutosta.

– Hyötyneliöt lisääntyvät ja käyttömukavuus kasvaa uusien tilaratkaisujen ja lattialämmityksen myötä, Viirimaa iloitsee.

Tulva ei kastellut Viirimaan kodin irtaimistoa. Uusien huonekalujen hankinta saattaa silti olla edessä.

– Jos täällä kaikki pinnat ovat uusia, eihän me voida tuoda tänne vanhoja kalusteita, Viirimaa naurahtaa.

Vaikka vaikein vaihe korjausprojektissa alkaa olla jo takana, seuraava stressinpoikanen kolkuttelee jo mielessä.

– Se pelottaa eniten, että kevättulvat ovat uusi normaali. Silloinhan vakuutus ei varmaan enää korvaa vahinkoja.

Jaa.
Exit mobile version