perjantai, 20 syyskuun

Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli, kun tuhannet äärijärjestö Hizbollahin käyttämät hakulaitteet räjähtivät. Hizbollah on vannonut kostavansa Israelille iskun.

Ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja tuhannet haavoittuivat, kun äärijärjestö Hizbollahin jäsenten hakulaitteet räjähtivät yhtäaikaisesti tiistaina.

Ennennäkemätön isku on kiristänyt Israelin ja Hizbollahin välejä entisestään. Tässä jutussa kerromme iskusta.

Kuka teki iskun?

Israel oli iskun takana. Näin ovat kertoneet muun muassa sanomalehti New York Timesille ja uutistoimisto AP:lle puhuneet yhdysvaltalaiset hallintolähteet. Uutiskanava CNN:n mukaan iskun toteuttivat Israelin turvallisuuspalvelu Mossad ja asevoimat yhdessä.

Yhdysvallat on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä iskun kanssa.

Myös Hizbollah on syyttänyt Israelia räjähdyksistä ja vannoo kostoa. Israel ei itse ole kommentoinut iskuja millään tavalla.

Miten isku toteutettiin?

New York Timesin tietojen mukaan Israelin tiedustelupalvelu piilotti räjähteitä taiwanilaisiin Gold Apollo -hakulaitteisiin, jotka Hizbollah oli hankkinut muutama kuukausi sitten. Muutaman kymmenen gramman räjähdepanos oli asennettu laitteen akun viereen.

Hakulaitteet ovat pieniä viestintälaitteita, jotka olivat yleisiä ennen matkapuhelinten leviämistä. Ne voivat vastaanottaa muutaman sanan pituisia viestejä, ja joillain malleilla voi myös lähettää viestejä.

Hizbollah oli siirtynyt käyttämään niitä, koska se oli huomannut Israelin pystyvän jäljittämään ja salakuuntelemaan sen taistelijoiden käyttämiä puhelimia.

Hakulaitteisiin tuli yhtäaikainen viesti tiistaina kello 15.30, ja muutama sekuntia sen jälkeen laitteet räjähtivät.

Toistaiseksi ei tiedetä, piilottiko Israel räjähteet laitteisiin jo tehtaalla vai vasta myöhemmin. Gold Apollo -yhtiön mukaan laitteet oli valmistanut unkarilainen BAC Consulting KFT -yhtiö, jolla oli lupa käyttää sen brändiä.

Miten laaja isku oli?

Iskussa kuoli kahdeksan Hizbollahin taistelijaa ja yksi lapsi.

Haavoittuneita on ainakin 2 800. Heistä yksi on Iranin Libanonin-suurlähettiläs.

Hizbollah oli hankkinut yhteensä 5 000 hakulaitetta, joista ainakin 3 000 räjähti, libanonilainen turvallisuuspalvelulähde kertoo uutistoimisto Reutersille.

Mitä iskusta voi seurata?

Isku kasvattaa Israelin ja Hizbollahin välisen täysimittaisen sodan todennäköisyyttä.

Libanonissa toimiva ja Iranin tukema islamistinen shiiajärjestö Hizbollah on yksi Israelin vahvimmista vihollisista. Hizbollah ja Israel ovat tulittaneet toisiaan lähes päivittäin sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi viime lokakuussa.

Muutamaa tuntia ennen hakulaiteiskua Israel ilmoitti laajentavansa käymänsä sodan tavoitteita. Israelin mukaan se pyrkii varmistamaan sen, että Libanonin vastaisen raja-alueen asukkaat voivat palata koteihinsa.

Israel myös surmasi Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan Fuad Shukrin Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Hizbollah kosti sittemmin ampumalla yli 300 rakettia Israeliin.

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, aikooko Israel hyökätä laajemmin Libanoniin tai miten Hizbollah aikoo kostaa iskun. Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah aikoo pitää huomenna torstaina puheen ”viimeaikaisista tapahtumista”.

Lisätty 18.9. klo 9.44 tieto laitteiden valmistajasta.

Otsikkoa muutettu 18.9. klo 18.32.

Lähteet: Reuters, AP, STT

Jaa.
Exit mobile version