perjantai, 11 lokakuun

Osalle kuvauspaikoista joutuu rämpimään tunnin metsässä. Miljoonabudjetin elokuva uskoo luontokuvaukseen.

Bomban matkailukeskuksen pihalla Nurmeksessa vastaan lappaa ruokottoman näköisiä pitkäpartaisia miehiä, naisia pitkissä hameissa ja joukon jatkona lammas. Käynnissä on Antti J. Jokisen ohjaaman Kalevala: Kullervon tarina -elokuvan 11. kuvauspäivä.

Kun pääosaa näyttelevä Elias Salonen aloittaa aamuisin työt, menee 40 minuuttia, että hänet saadaan maskissa riittävän likaisen näköiseksi.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen ympäristöön 1100-luvun Suomessa. Bomban ympäristöön on rakennettu kolme pihapiiriä hirsirakennuksia. Nyt kuvataan elokuvan alkupuolen kohtauksia ”Untamolassa”.

Poikkeukselliset lavasteet osaksi luontoa

Torppa on pystytetty korkealle mäelle järvimaisemaan. Seinien raosta tupruaa savu. Illuusio muinais-Suomesta on todentuntuinen, jos ei kiinnitä huomiota kymmenien ihmisten kuvausryhmään ja häkävaroittimen piipitykseen pirtissä.

– Emme tiedä, miltä rakennukset sen ajan Suomessa ovat näyttäneet. Rekvisiitan kanssa on ollut paljon apua Kansallisarkiston kuva-arkistosta, sanoo lavastussuunnittelija Antti Nikkinen.

Työ on lavastajalle poikkeuksellinen, sillä rakennukset on pystytetty osaksi maisemaa, ei esimerkiksi sisästudioon. Kyse ei ole pelkistä ulkoseinistä, vaan talot on sisustettu myös sisältä. Ne jäävät kuvausten jälkeen Pohjois-Karjalan osuuskaupan omistaman Bomban matkailukeskuksen käyttöön.

Lavastaja korostaa, että miljöö on tulkinta kalevalaisesta Suomesta, ei historiallista faktaa.

Paljoa ei vielä paljasteta. Mediaa ei päästetä kuvaamaan hirsitorpan sisälle eikä näyttelijöitä saa kuvata rooliasuissa. Suurin osa elokuvasta kuvataan Pohjois-Karjalassa Nurmeksen ympäristössä. Vajaan viiden miljoonan euron budjetti on suomalaiselle elokuvalle suuri.

Selväksi käy, että elokuva yrittää maailmalle yhdellä avulla: luontokuvauksella.

– Kuvauspaikkoja on etsitty vuosi. Olemme menneet syvälle metsään, että on löytynyt 1100-luvun fiilistä, sanoo ohjaaja Antti J. Jokinen.

Osalle kuvauspaikoista täytyy kävellä yli tunnin matka metsässä. Kaikki tarvikkeet on kannettava mukana.

Elias Salonen treenasi rooliin yli vuoden

Elias Salonen tekee päähenkilö Kullervona ensimmäisen elokuvapääroolinsa. Kokemus on ollut rankka.

– Olemme olleet päivät aamusta iltaan ulkona. Iltaisin on todella väsynyt.

Rooliaan varten Salonen on treenannut kuntosalilla valmentajan kanssa vuoden ajan. Heinäkuussa alkoi tiukka dieetti kuvauksia varten. Hän on myös opetellut miekkailemaan.

– En ole tehnyt aiemmin taistelukohtauksia. Niistä on tullut olo, että on ylittänyt itsensä, Salonen sanoo.

Katso videolta, mitä mieltä Elias Salonen on parrankasvatuksestaan roolia varten:

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on elokuvan pääyhteistyökumppani. Elokuvaa varten rakennetuissa lavasteissa järjestetään jatkossa elämystapahtumia.

Myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on tukenut elokuvan tekemistä 150 000 eurolla. Tavoitteena on kehittää elokuvan siivittämänä Kalevala-teemaista matkailua maakunnassa.

Yle on osallistunut jutussa käsiteltävän elokuvan rahoittamiseen ostamalla siihen esitysoikeudet etukäteen.

Jaa.
Exit mobile version