Ranskalaiset tuntevat melko hyvin kansalliset ravitsemussuositukset, mutta valinnoissa painaa myös maku ja sesongin tarjonta.
Roni Kuronen,
Miina Väisänen
HELSINKI/PARIISI Suomessa keskustelu uusista ravitsemussuosituksista on herättänyt kiivasta keskustelua jo useiden päivien ajan.
Ranskalaiset suhtautuvat paikallisiin ravitsemussuosituksiin tyynemmin.
– Syön, mitä tekee mieli ja menen maku edellä, pariisilainen Paul Vancutsen sanoo.
Yle kysyi pariisilaisilta, miten he suhtautuvat kansallisiin ravitsemussuosituksiinsa.
Ainakin osa tuntee nyrkkisäännöt: viisi vihannesta ja hedelmää päivässä, suolaa, sokeria ja rasvaa pitäisi välttää, samoin punaista lihaa.
Suomen ja Ranskan ravitsemussuositukset ovat pitkälti samansuuntaisia, mutta suositeltujen päivä- ja viikkoannosten määrissä on eroja. Ranskassa viimeisimmät kansalliset ravitsemussuositukset ovat vuodelta 2019.
Maiden ravitsemussuosituksiin voit tutustua alla olevan grafiikan avulla.
Ravitsemussuositusten tarkoitus on edistää terveellisiä ruokailutapoja ja parantaa kansanterveyttä, mutta niihin vaikuttavat myös kulttuuriset erot ja tottumukset.
Viime vuosina suosituksia ovat osittain ohjanneet myös tiettyjen ravintoaineiden tuotannon ympäristövaikutukset.
Punaisen lihan kohdalla suosituksissa on ilmastovaikutusten lisäksi huomioitu se, että lihan runsaan kulutuksen on todettu kohottavan paksu- ja peräsuolisyöpään sairastumisen riskiä.
Suolistosyövät ovat yleistyneet Suomessa lähes vuosittain 1950-luvun alusta saakka, jolloin mittaukset aloitettiin. Tilastoihin vaikuttavat kuitenkin useat muut tekijät, kuten diagnostiikan kehittyminen ja väestön ikääntyminen.
Suomessa diagnosoitujen suolistosyöpien kehitykseen voit tutustua alla olevasta grafiikasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuoreen ravitsemussuosituksen mukaan punaisen lihan syönti suositellaan pitämään enintään 350 grammassa viikossa.
Prosessoituja lihatuotteita, kuten leikkeleitä ja makkaroita suositukset kehottavat välttämään niin paljon kuin mahdollista.
Pariisilainen Fabrice de Sournac ei pidä tätä hätkähdyttävänä.
– En itse syö lainkaan prosessoituja lihatuotteita, sillä niissä on terveydelle haitallisia lisäaineita, de Sournac sanoo.
Ranskalaiset kuluttavat lihaa keskimääräisesti hieman suomalaisia enemmän. Ranskalaisten suositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.
Voit tutustua suomalaisten ja ranskalaisten lihankulutukseen sekä suolistosyöpien esiintyvyyteen alla olevan grafiikan avulla.
Toisin kuin Suomessa, ravitsemussuositukset eivät nostata Ranskassa kulmakarvoja, eivätkä ihmiset ole nousseet niiden vuoksi barrikadeille.
Ranskalaisille terveellisyys on tärkeää, mutta vaakakupissa painavat myös maku ja laatu.
– Raaka-aineiden laatu on minulle todella tärkeää ja pyrin ostamaan sesongin tuotteita, Pariisissa asuva Charlotte Desvallées sanoo.