Valtiovarainministeriö julkaisi talousennusteensa lähivuosille. Taantuma väistyy, mutta julkinen taloudenpito jatkaa riskirajoilla.
Valtiovarainministeriö näkee jo valoa Suomen taloudessa. Aamupäivälla julkaistun ennusteen mukaan talous on alkanut toipua taantumasta, ja kasvu vauhdittuu ensi vuonna. Julkinen talous pysyy kuitenkin alijäämäisenä, ja velka kasvaa edelleen.
– Näyttää siltä, että talouden ankeuteen käännettä odottaneiden kärsivällisyys palkitaan. Sen sijaan julkisen talouden näkymiin ei voi suhtautua yhtä luottavaisesti. Vaikka alijäämät pienenevät ja velkaantuminen hidastuu, julkinen taloudenpito pysyy riskirajoilla, sanoo ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.
Pienestä piristymisestä huolimatta kuluvan vuoden bruttokansantuote (bkt) supistuu hieman, mutta ensi vuonna mennään jo selvästi plussalla.
Suomen vienti elpyy maailmankaupan vanavedessä. Vientikysyntää lisää erityisesti kasvun nopeutuminen euroalueella.
VM:n mukaan Suomen hintakilpailukyky on keskimääräisellä tasolla, eikä ole kasvun este.
Finanssineuvos Janne Huovari kuitenkin huomautti tiedotustilaisuudessa, että ennusteeseen liittyy epävarmuuksia, muu muassa Kiinan ja Saksan ongelmat voivat näyttytyä viennin heikompana kehityksenä.
Inflaatio pysyy alhaalla
VM:n mukaan hidastuva inflaatio ja laskevat korot vahvistavat ostovoimaa ja yksityisen kulutuksen kasvua. Inflaatio hidastuu 1,8 prosenttiin tänä vuonna. Myös jatkossa VM odottaa inflaation pysyvän matalana.
Työllisyys vähenee tänä vuonna reilulla 10 000 hengellä. Voimakkainta työllisyyden väheneminen on ollut rakennusalalla. Korkojen aleneminen auttaa myös rakennusalaa nousemaan syvästä kuopasta ensi vuonna.
Ensi vuonna työllisyys alkaa kohentua, ja kasvu jatkuu vuonna 2026. VM:n mukaan hallituksen työllisyystoimet sekä maahanmuutto lisäävät työvoiman tarjontaa ja luovat työllisyydelle tilaa kasvaa.
Työttömien määrä kasvoi alkuvuonna laaja-alaisesti, mutta kesällä työttömyyden kasvu näyttää pysähtyneen. Vuonna 2024 työttömyysaste nousee kahdeksaan prosenttiin. Työttömyys vähenee ensi vuodesta alkaen, ja jää 7,2 prosenttiin vuonna 2026.
Julkisen talouden alijäämä kasvaa
VM:n mukaan pitkittynyt matalasuhdanne rasittaa julkista taloutta vielä tänä vuonna, mutta toipuva talous ja hallituksen toimet pienentävät alijäämiä vähitellen. Silti julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna.
Investoinnit varautumiseen ja turvallisuuteen kasvattavat valtion menoja samalla, kun inflaatiosta ja palkankorotuksista aiheutuva menojen kasvu hidastuu. Hyvinvointialueilla ja kuntahallinnossa menojen kasvu on jatkunut nopeana ja alijäämät pysyvät suurina.
Kehuja hallitukselle
VM arvioi, että verotulojen kasvu piristyy ja työttömyysmenot alkavat pienentyä talouden toipuessa. Lisäksi hallituksen päättämät veronkorotukset, miljardien säästöt, muun muassa työttömyysetujen leikkaukset, sekä taloutta tukevat uudistukset vahvistavat valtion taloutta VM:n mukaan voimallisesti ensi vuodesta alkaen.
Velanhoitomenot ja investoinnit puolustukseen kasvattavat valtion menoja kuitenkin lähivuodet. Lisäksi paikallishallinnon kustannuspaineet eivät ota hellittääkseen ja henkilöstöpula uhkaa kasvattaa kalliita ostopalveluja.
Valtionhallinnon ja paikallishallinnon alijäämät yhdessä talouden taantuman kanssa kasvattavat julkisen velan yli 80 prosenttiin suhteessa bkt:hen tänä vuonna. Pienenevät alijäämät ja talouden kasvun nopeutuminen hidastavat velkasuhteen kasvua vuodesta 2025 eteenpäin.
Klo 11.22. Lisätty finanssineuvos Janne Huovarin kommentti.
Klo 11.45. Muutettu vuoden 2026 bkt-luku.