Tamperelaisen Nootin kokoelmassa oleva viiden kopeekan seteli kuuluu Neuvostoliiton ensimmäisiin vankileirien maksuvälineisiin.
Tamperelaisen uuden idänsuhteiden museon Nootin kokoelmista löytyy erittäin harvinainen neuvostoliittolainen vankileiriseteli.
Museo tunnettiin ennen Lenin-museona, mutta se suljettiin ja tilalle perustettiin helmikuussa avattava uusi idänsuhteiden museo.
Tampereella vuodesta 1946 avoinna ollut museo ei halua enää olla Leninin nimen alla, sillä se johtaa väärinkäsityksiin.
Viiden kopeekan arvoinen vankileiriseteli löytyi uuden museon perustamisen yhteydessä. Museon tutkija Katarina Lopatkina kävi läpi joitakin vuosia sitten vastaanotetun lahjoituksen. Lahjoituksen joukossa oli useita erilaisia Neuvostoliitossa käytettyjä rahoja.
Näistä vankileiriseteli oli harvinaisin. Neuvostoliitossa muodostettiin 1920-luvulla valtiollinen vankileirien järjestelmä eli Gulag. Vankileireillä rangaistiin ihmisiä ja tarjottiin toisaalta työmaille halpaa työvoimaa.
Arvioiden mukaan joka kymmenes vankileirille joutunut kuoli.
Venäjän vankileirimuseo on suljettu
Vuonna 1929 Neuvostoliiton työleireillä otettiin tutkija Lopatkinan mukaan käyttöön bonusjärjestelmä. Jos vanki ylitti työnorminsa, hän sai palkkioksi maksukuitteja. Niillä pystyi ostamaan ylimääräisiä ruoka-annoksia leirin kioskista tai ruokasalista. Tamperelaisen museon kokoelmassa oleva viiden kopeekan seteli kuuluu näihin ensimmäisiin vankileirien maksuvälineisiin.
– Seteli on ainutlaatuinen aineellinen todiste Neuvostoliiton totalitarismista. Se kertoo myös Stalinin suunnitelmatalouden paradoksaalisuudesta. Samaan aikaan kun talouselämää virallisesti ohjasi sosialistinen viisivuotissuunnitelma, vankileireille ajettiinkin kaikkein kovimpia markkinatalouden keinoja. Setelin saaminen oli leirillä elämän ja kuoleman kysymys, kertoo tutkija Katarina Lopatkina tiedotteessa.
Pakkotyöleireillä käytettyjä seteleitä on säilynyt tutkijan mukaan hyvin vähän.
Venäjällä aihe on niin tulenarka, että Moskovan Gulag-museo suljettiin vasta ”paloturvallisuuteen” vedoten.
Idänsuhteiden museo Nootti avataan Tampereella 15. helmikuuta. Museota ylläpitää Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas.