Kotitreenauksen lisääntyminen ja työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen ovat kasvattaneet puolapuiden asiakaskuntaa. Kouluissakin käyttö jatkuu.
Kaustisen keskustan koulun viidesluokkalaisille Saima Lyytikäiselle ja Milena Lemmetille puolapuut ovat koulusta tutut.
– Ne on tosi kivat, voi roikkua ja tehdä temppuja. Osaan tehdä niiden avulla kaarisiltoja ja roikkua aika kauan, kuvailee Milena.
Puolapuut saavat käyttäjiltä kiitosta monipuolisuudesta: niillä voi itse keksiä monenlaista tekemistä.
– Niillä on kiva olla, tiivistää Saima.
Myös liikunnanopettaja Päivi Westerholmin mukaan puolapuut ovat lapsille mieleen. Silti ne jäävät usein vain alakoululaisten käyttöön.
– Yläkoulussa liikunnan lajikirjo on jo niin iso, että puolapuut jäävät varmaankin monilla pois ohjelmasta.
Puolapuiden hyödyntäminen ymmärretty
Viime vuosituhannella kouluissa oli enemmän voimistelutyyppistä harjoittelua. Puolapuiden hyödyntäminen hiipui hiljalleen vuosituhannen vaihdetta kohden.
Hollolalainen Dinox aloitti noin 15 vuotta sitten kehitystyön puolapuiden nykyaikaistamiseksi ja monipuolistamiseksi. Tuotevastaava Toni Kuusiston mukaan sen ansiosta puolapuiden suosio kasvoi ja niitä alettiin ostaa myös kotiin.
– Lukumääräisesti tällä hetkellä kotitaloudet ovat ehdottomasti isoin ostajaryhmä. Puolapuita hankitaan niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloihinkin, kertoo Kuusisto.
Osa haluaa puolapuut treenauskäyttöön kuntoiluhuoneeseen tai autotalliin, osa olohuoneeseen, jolloin ne hankitaan sisustuksen mukaan.
Perinteisesti puolapuita on ollut kouluissa ja liikuntasaleissa. Näin on yhä, mutta niitä löytyy myös päiväkodeista, kuntosaleilta, taloyhtiöiden tiloista ja yritysten taukoliikuntapisteistä.
Suomen voimistelutuotteen toimitusjohtajan Mika Vuoren mukaan yrityksen puisten puolapuiden menekki on ollut 4 000 – 5 000 kpl vuodessa.
Sekä Vuori että Kuusisto uskovat, että puolapuut hankitaan edelleen lähes kaikkiin uusiin kouluihin.
Pienen tilan iso tuote
Puolapuita valmistava ja maahantuova Dinox on kehittänyt kokopuisten rinnalle kokonaan tai osittain metallisia puolapuita.
– Metalli mahdollistaa enemmän erilaisia lisävarusteita, kun puun kestävyys ei ole este. Metallista on myös helpompi tehdä erilaisia lisärakenteita, ja otepaksuus voidaan tehdä ohuempana.
– Siinä saa pieneen tilaan melkein koko kehon harjoittelun mahdollistavan harjoittelupaikan, kuvailee Kuusisto.
Myös värit ovat tulleet puolapuihin.
”Puolapuissa voi myös ylittää itsensä”
Liikunnanopettaja Päivi Westerholmin mukaan puolapuita käytetään alakoulussa erilaisissa telinevoimistelu- ja temppuradoissa.
– Ihan hitti on liukumäki, että pannaan voimistelupenkki puolapuiden väliin ja siitä saa laskea. Oppilaat pitävät kaatosilloista ja käsinseisonnoista. Joskus tehdään myös haasteita: kuka roikkuu pisimpään, kuka jaksaa x-asennossa pisimpään ja leukojakin vedetään.
Turvallisuus otetaan huomioon vuoraamalla lattia sopivan paksuisilla patjoilla. Lisäksi muistutetaan pelisäännöt: yksi kerrallaan, odotetaan vuoroa, ei tönitä eikä kutitellakaan saisi.
– Puolapuissa voi myös ylittää itsensä. Jollekin pienelle saattaa olla tosi jännittävää ensimmäisen kerran kiivetä ylös, kertoo Westerholm.