lauantai, 12 lokakuun

Donnerin suvun omistuksessa oleva rakennus on lähes 200 vuotta vanha, harvinainen empiretyylinen puinen asuintalo.

Helsingin kaupunki suojelee Kruununhaassa sijaitsevan harvinaisen puutalon vuodelta 1839.

Kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona suojelupäätöksen sisältävästä Pohjoisranta 12:n asemakaavamuutoksesta.

Raskaan ja lukitun rautaportin takana, ohikulkijoiden katseilta piilossa oleva puurakennus on harvinainen mahdollisuus kurkistaa pääkaupungin historiaan. Talo on yksi viimeisiä ja vanhimpia säilyneitä empirepuurakennuksia Helsingin kantakaupungissa.

– Aina kun kaupunki on kasvanut viimeisen 200 vuoden aikana, vanhaa puukaupunkia on raivautunut alta pois, sanoo kaupunginvaltuutettu ja historioitsija Laura Kolbe (kesk.).

Myös Helsinginniemen historian monet tulipalot ovat verottaneet puurakennuskantaa.

Laura Kolbe kertoo, kuinka Helsinginniemen 1800-luvun puutalokorttelit jäivät kaupungin uudistusten jalkoihin:

Kaikkein korkein suojelumääräys

Kaupungin arkkitehdit kuvaavat empirepuutaloa rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Korttelin sisäpihalla olevaa rakennusta ei ole aiemmin suojeltu.

– Nyt asemakaavamuutoksen yhteydessä suojelumerkinnän päivittämiseen tarjoutui tilaisuus, sanoo Helsingin kaupungin arkkitehti Sakari Mentu.

Rakennuksen suojelumääräys on sr-1 eli kaikkein vaativin. Suojelu koskee rakennuksen alkuperäisiä tai niihin verrattavia rakenteita, rakennusosia ja myös arvokkaita sisätiloja.

Talossa tehtävät korjaustyöt ja muutokset eivät saa hävittää sen ominaispiirteitä. Rakennusta ei myöskään saa purkaa.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Voi tuntua yllättävältä, että näin vanhaa ja arvokasta puutaloa ei ole suojeltu tätä ennen.

– Kantakaupungin vanhaa puurakentamista ei ole kauhean paljon arvostettu. Toinen syy on se, että talo on vähän kätkössä, Kolbe sanoo.

Kortteli on kaupungin kehityksen myötä reunustettu joka puolelta korkeilla kivitaloilla.

Suurten lehtipuiden varjostamaan, viehättävään pihapiiriin ei eksytä sattumalta, vaan paikka pitää tietää.

Pohjoisranta 12:n kiinteistöt ovat Donnerin suvun omistuksessa. Vuonna 2020 kuolleella elokuvaohjaaja ja kirjailija Jörn Donnerilla oli talossa työhuone.

– Nyt kun perikuntakin pohtii kiinteistön ja sen huoneistojen kohtaloa, paikka on laajemman kiinnostuksen kohteena – ja aivan ansiosta, Kolbe sanoo.

Hän toivoo, että perikunta voisi järjestää joskus avoimien ovien päivän, jolloin rakennuksia pääsisi sisäpihalle ihailemaan.

Kolme rakennusta suojeltiin

Empirepuutalo ei ole ainut arvorakennus samalla tontilla.

Kadun varrella seisova nelikerroksinen uusrenessanssityylinen asuinkerrostalo vuodelta 1889 sekä toinen piharakennus, niin sanottu ateljee 1900-luvun alusta, suojeltiin niin ikään.

Suuren kivitalon rakennutti Jörn Donnerin isoisä Otto Donner vuonna 1889.

Näin Jörn Donner kertoi Pohjoisranta 12:n kerrostalosta dokumenttielokuvassaan Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä vuonna 1982:

”Isoisäni syntyi 1835. Hänestä tuli ennen pitkää professori ja senaattori silloisessa hallituksessa. Hänen toinen vaimonsa, joka synnytti hänelle kolme lasta, oli rikas. Hän oli itsenäinen ja voimakastahtoinen nainen. Hän lainasi isoisälle 150 000 markkaa. Pohjoisranta 12:een rakennettiin talo. Se oli valtaa lähellä, lähellä kirkkoa, hallitusta, yliopistoa, poliisia ja Venäjän kenraalikuvernöörin asuntoa. Se on lähellä nykyistä valtaa.”

Laura Kolbe ehdotti keskiviikkona kaupunginvaltuuston kokouksessa myös, että talon seinään kiinnitettäisiin muistolaatta Jörn Donnerille.

Jaa.
Exit mobile version