torstai, 19 syyskuun

Ely-keskus tarkasti torstaina Stora Enson hakkuukohteen Puolangalla. Havaintojen perusteella epäillään luonnosuojelulain rikkomista.

Roosa Sarajärvi

Nuutti Ruokangas

Juha Hintsala

Tanja Heikkonen

Epäillyt raakkuvahingot toisessa Stora Enson hakkuukohteessa Kainuun Puolangalla ovat erilaisia kuin Hukkajoella, ely-keskus sanoo.

Puron tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu julkisuuteen.

Kyse on pienemmästä kohteesta eikä sitä voi verrata Suomussalmen Hukkajoen kokonaisuuteen, sanoo Kainuun ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat vastuualueen johtaja Sari Myllyoja.

– Sen perusteella mitä siellä havaittiin, on olettamus, että siellä on rikottu luonnonsuojelulakia ja puron yli on ajettu.

Myllyojan mukaan kohteessa oletetaan olevan raakkuja eli jokihelmisimpukoita.

Ely-keskus tarkasti kohteen torstaina sen jälkeen, kun Stora Enso oli tehnyt omia tutkimuksia ja ilmoittanut epäilyistä. Tapauksesta aiotaan tehdä tutkintapyyntö poliisille.

Tarkastuksen tuloksesta on puhuttu mediassa perjantain aikana raakkutuhona, esimerkiksi Yle on käyttänyt tätä otsikossa. Myllyoja ei itse puhuisi ”tuhosta”.

Kysyimme puolankalaisten ajatuksia epäillyistä raakkuvahingoista.

Isot metsäyhtiöt sanovat, etteivät ole jälkien takana

Ely-keskus havaitsi tarkastuksen yhteydessä myös vanhempia jälkiä, jotka viittaavat siihen, että kohdetta ovat käyttäneet ylityspaikkana muutkin toimijat kuin Stora Enso.

Yle tiedusteli asiaa sekä Metsä Groupilta että UPM Metsältä.

– Perustuen vuosina 2021–2024 keräämiimme ajouradatoihin, meidän hakkuukohteillamme ei ole tapahtunut raakkujokien ylityksiä Puolangalla tai muuallakaan, kertoo Metsä Groupin viestintäjohtaja Katariina Saelan.

UPM Metsän mukaan heillä ei ole ollut Puolangalla sellaisia hakkuukohteita, jossa on ollut raakkuja.

– Meillä ei ole ollut hakkuita Puolangalla raakkujokien läheisyydessä useisiin vuosiin, sanoo UPM Metsän sidosryhmäjohtaja Sami Oksa.

Jaa.
Exit mobile version