lauantai, 12 huhtikuun

Reilu sata pirkanmaalaista yritystä vie tuotteitaan USA:han, mikä tekee siitä tärkeän kauppakumppanin.

  • Riika Raitio
  • Heli Mansikka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin julistama kauppasota tuntuu myös Pirkanmaan yrityksissä.

Tampereen kauppakamarin mukaan USA:n vientiä tekee reilu sata pirkanmaalaista yritystä, joten kyseessä on iso kauppakumppani.

Venäjän kaupan tyrehtymisen jälkeen monet ovat panostaneet juuri Yhdysvaltoihin.

Suomalaisyritykset maksavat sinne keskimäärin 3,3 prosentin tullimaksuja, joten hyppäys 20 prosenttiin on iso, sanoo Tampereen kauppakamarin edunvalvonnan ja kansainvälisten asioiden johtaja Markus Sjölund.

– Aina kun maailmankauppaan on tullut jonkinlainen häiriö tai shokki, niin kyllä se on nopeasti Pirkanmaalla näkynyt. Olemme niin vahvasti vientiin ja globaaliin markkinoihin painottuva maakunta.

Sjölundin mukaan tuontitullit koskevat laajasti ainakin tavaravientiä, mutta vielä on epäselvää, jäävätkö palvelut tullimaksujen ulkopuolelle.

Hän mainitsee esimerkeiksi IT-palvelut ja ohjelmistot, joiden myynti tapahtuu hieman eri tavalla. Niiden kohtalo selvinnee pian, Sjölund arvioi.

Ylimääräistä epävarmuutta ja huolta

Tampereella ja Porissa toimiva Bronto Skylift oli etukäteen valmistautunut tuontitullien nostoon.

Yritys on maailman suurimpia kuorma-auton alustalle rakennettujen nostolavajärjestelmien valmistajia.

Kaupallinen johtaja Roberto Quintero kertoo, että yrityksen tuotteita käytetään esimerkiksi tuulivoimaloiden ylläpidossa ja korkeajännitteisten sähkölinjojen rakentamisessa.

– Pohjois-Amerikka on meille hyvinkin tärkeässä ja kasvavassa roolissa. Se on strateginen markkina, johon panostamme entistä enemmän.

Quinteron mukaan yritys ei halua nyt hätiköidä, ennen kuin selviää, miten tullit vaikuttavat.

– Joudumme katsomaan, miten ylimääräisiä kustannuksia siirretään asiakkaille. Tietenkin olemme huolissamme, ostavatko asiakkaat samalla tahdilla.

Alumiiniprofiileita ja niiden jatkojalosteita valmistavalla Pursolla on tehdas myös Tampereella. Toimitusjohtaja Jussi Aro kertoo, että Pursolla on hyvin vähän vientiä suoraan Yhdysvaltoihin.

Tullit vaikuttavat kuitenkin välillisesti. Aron mukaan yritykset ovat niin verkottuneita, ettei kukaan tule enää ilman toista toimeen.

Hän ennustaa, että tiettyjen tuotteiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat, mikä tuo epävarmuutta markkinoille.

– Tässä menee koko maailmankauppa totaalisen sekaisin ja epätasapainoon. Pörssien laskemisesta ympäri maailmaa näkee, että en ole ainoa, joka on huolissaan.

Kolme vuotta jatkunut Ukrainan sota on näivettänyt talouskasvua Aron mukaan jo niin paljon, ettei ylimääräistä piiskaa olisi tarvittu.

– Tämä tulee sekoittamaan ihan valtavasti pakkaa.

Purso Group toimii Tampereen lisäksi Ikaalisissa ja Vaasassa. Tuotantoa on myös Alankomaissa.

Katse kääntyy kotimarkkinaan

Rahoitusyhtiö Finnvera arvioi tiedotteessaan, että Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea tullimaksujen korotusten takia viidenneksellä.

Niinpä Tampereen kauppakamari seuraa tarkasti, mitä Euroopan unioni nyt tekee ja pystyykö se vielä neuvottelemaan tulleista.

Markus Sjölundin mukaan on todenäköistä, että yritykset alkavat kääntää katsetta kotimarkkinoihin ja lisätä vientiä niihin Euroopan maihin, joihin sitä on tehty aiemminkin.

Myös Bronto Skylift joutuu miettimään muita markkinoita.

– Mutta ei ole valitettavasti sellaisia yksittäisiä suuria markkinoita, jotka voisivat korvata Pohjois-Amerikan, Roberto Quintero toteaa.

Jaa.
Exit mobile version