perjantai, 28 kesäkuun

UPM suunnittelee suurta aurinkovoimalaa entiselle turvesuolle Kouvolaan. Myös entisellä Vapolla on tuhansia hehtaareja potentiaalisia aurinkovoima-alueita.

Turpeen tuotanto on vähentynyt rajusti. Nyt entisiä turvesoita muutetaan aurinkovoimaloiksi.

Metsäyhtiö UPM harkitsee tuuli- ja aurinkovoiman rakentamista maa-alueilleen.

– Meillä on merkittävä määrä uusiutuvan energian hankkeita kehitteillä eri puolilla maata lähinnä omilla maa-alueillamme, UPM:n yhteiskuntasuhdejohtaja Stefan Sundman sanoo.

UPM on Suomen suurimpia maanomistajia, joten sillä on paljon alueita, joille se voisi perustaa tuuli- ja aurinkovoimaloita. UPM tarkastelee esimerkiksi entisten turvesoidensa muuttamista aurinkovoiman tuotantoon.

Päänavaajana voi olla UPM:n Kouvolan Uttiin suunnittelema suuri aurinkovoimala.

UPM:n Haukkasuon turvetuotantoalue Utissa on poistunut käytöstä. Nyt sen paikalle suunnitellaan aurinkovomalaa. Kuva: UPM

Voimalaa suunnitellaan metsäyhtiön entisille turvetuotantoalueille Haukkasuolle ja Kiikunsuolle.

Voimala olisi kapasiteetiltaan 500–700 megawattia. Tämä riittäisi jo yksinään lähes kaksinkertaistamaan Suomen nykyisen aurinkovoimakapasiteetin, joka oli viime vuonna noin 800 megawattia.

UPM:n Utin mahdollinen aurinkovoimala on vasta suunnittelu- ja kaavoitusvaiheessa, eikä sen rakentamisesta ole vielä tehty päätöksiä.

Entisellä Vapolla tuhansia hehtaareja potentiaalisia alueita

Myös entisellä Vapolla eli nykyisellä Neovalla on suuria suunnitelmia käytöstä poistettujen turvetuotantoalueiden muuttamisesta aurinkovoimaloiksi eri puolilla Suomea.

– Olemme tunnistaneet alustavasti yli 10 000 hehtaaria potentiaalisia alueita, joita voitaisiin käyttää aurinkovoiman tuotantoon, Neovan tuuli- ja aurinkovoimakehityksen johtaja Lauri Alanen kertoo.

Kyse on entisistä turvetuotantoalueista, jotka voitaisiin ottaa aurinkovoiman tuotantoon. Näin suurelle alueelle saisi mahtumaan jopa 5 000 megawattia aurinkovoimakapasiteettia.

Valintakriteerinä alueille on ollut muun muassa se, että ne ovat tarpeeksi lähellä sähköverkkoa. Alasen mukaan sähköverkon kapasiteettirajoitteet voivat kuitenkin vielä pudottaa alueita pois tarkastelusta.

Pidemmällä suunnittelussa Neovalla on tällä hetkellä seitsemän aurinkovoimahanketta. Yhteensä näille alueille on tarkoitus rakentaa noin 350 megawattia aurinkovoimakapasiteettia.

UPM vasta lähtökuopissa

UPM on vasta lähtökuopissa tuuli- ja aurinkovoimahankkeissaan. Ennen suuria panostuksia se haluaa varmistua, että Suomeen todella syntyy huomattava määrä sähköä kuluttavaa teollisuutta.

– Suuri asia olisi, jos Suomen teollisuus alkaisi sähköistää prosessejaan huomattavassa määrin ja siirtyisi vetypohjaisiin prosesseihin. Tämä kasvattaisi huomattavasti sähkön kulutusta, UPM yhteiskuntasuhdejohtaja Stefan Sundman huomauttaa.

Sähköä kuluu vedyn tuotannossa paljon, jos sitä valmistetaan elektrolyysin avulla vedestä. Tällaisesta vihreästä vedystä kaavaillaan tulevaisuuden raaka-ainetta, josta voidaan valmistaa esimerkiksi polttoaineita, lannoitteita ja muoveja.

Tällä hetkellä vetytalouden kasvu Suomessa näyttää Sundmanin mielestä vielä epävarmalta.

– Hankkeita on paljon vireillä, mutta rakentamisvaiheessa ei vielä juurikaan, hän toteaa.

Jaa.
Exit mobile version