lauantai, 21 syyskuun

Ammoniumnitraattilastissa seilaava vaurioitunut rahtilaiva aikoo Tanskan salmien läpi Liettuaan. Tämän tiedämme erikoisesta tapauksesta nyt.

Ammoniumnitraattilastia kuljettava, vaurioitunut rahtilaiva MV Ruby kulkee viikonlopun aikana Tanskan salmien läpi tanskalaisluotsin avustuksella.

Tanskan meriliikenneviranomainen seuraa tilannetta maan puolustusvoimien avustuksella, Tanskan yleisradioyhtiö DR uutisoi.

Tämän tiedämme Rubyn erikoisesta tapauksesta tällä hetkellä.

1. Rahtilaiva aikoo korjattavaksi Liettuaan

Ruby lähti alun perin elokuussa liikkeelle Venäjän Kantalahdesta Kuolan niemimaalta, josta sen oli määrä matkata Espanjan Kanariansaarten Las Palmasiin. Alus joutui matkalla arktiseen myrskyyn ja on siitä lähtien etsinyt satamaa korjaustöitä varten.

Tällä hetkellä se pyrkii Liettuan Klapeidaan, jossa toimiva telakka voitti tarjouskilpailun sen korjaamisesta ja on ilmoittanut voivansa korjata aluksen. Liettua on sanonut, että alus pääsee korjattavaksi vain, jos se purkaa lastinsa johonkin ennen saapumista satamaan.

2. Aluksen kyydissä on 20 000 tonnia ammoniumnitraattia

Lasti ei kuitenkaan suoraan tee siitä vaarallista.

Ammoniumnitraatti voi räjähtää todella tuhoisasti, kuten Libanonin Beirutissa kävi vuonna 2020. Tuolloin 2 750 tonnia samaa lannoitetta aiheutti räjähdyksen. Rubyn lasti on siis seitsenkertainen siihen verrattuna.

Se on kuitenkin epäherkkä räjähdysaine, eli sen pitää sekoittua jonkin muun aineen kanssa räjähtääkseen.

Ammoniumnitraattilasti ei räjähtäisi välttämättä edes laivan törmätessä johonkin, asiantuntija sanoo DR:lle.

3. Tanskan merivartiostoa kiinnostaa ennen kaikkea laivan kunto

Aluksen oman ilmoituksen mukaan se otti pohjakosketuksen Kantalahdesta lähdettäessä, minne alus ei jostain syystä palannut.

Alus hakeutui myrskyltä suojaa Norjaan, jossa laivan tarkastaneet norjalaisviranomaiset havaitsivat repeämän sen rungossa.

Mediatietojen mukaan myös laivan potkuri ja peräsin ovat vaurioituneet. Vauriot voivat vaikuttaa laivan ohjattavuuteen.

4. Alus seilaa Maltan lipun alla, miehistö koostuu 19 syyrialaisesta

Ruby on rekisteröity Maltaan ja sen omistajatahot ovat meriliikennejulkaisu Maritime Executiven mukaan syyrialaistaustaisia.

Alus on kuitenkin vuokralla aikarahtaussopimuksella yhtiölle, joka toimii Arabiemiraateissa. Aluksella ei tiettävästi ole muita yhteyksiä Venäjään kuin sen ammoniumnitraattilasti.

Jaa.
Exit mobile version